Kultúra · 2022.05.21.

Táncfesztivál – Tánc, film, koncert, installáció

Veszprém 1998 óta ad helyszínt A TÁNC Fesztiválja Kortárs Összművészeti Találkozónak. A fesztivál a kezdetektől fogva összművészeti, magához szólítva a kortárs táncművészethez kapcsolódó fotó-, film-, képző-, zeneművészet és az irodalom alkotásait.

A táncfesztivál szervezőjének, a Pannon Várszínháznak a célja, hogy a magaskultúra és a táncművészet szélesebb körben is elérhető legyen. Rendkívül fontosnak tartják ezek megismertetését a fiatalabb korosztállyal, így a Veszprém–Balaton 2023 EKF régió középiskoláinak diákjaival, valamint a Pannon Egyetem hallgatóival. Elhivatott támogatói az elmúlt nehéz időszakban is kitartóan működő egészségügyi szektornak, így a Csolnoky Ferenc Kórház munkatársait is meghívták a táncfesztiválra.

A Magyar Mozgókép Fesztiválhoz kapcsolódva a tánctalálkozón idén két filmet vetítenek. Az egyik a Cervantes Intézet támogatásával Carlos Saura Vérnász című filmje, melynek főszerepét Antonio Gades táncolja. A másik alkotás az idén 100 éve született Pier Paolo Pasolini Médea című filmje.


A tavalyi évhez hasonlóan a fesztivál vendége a Lighthouse 360. Idén Mátrai Erik Párhuzamos metszetek című installációjával, Debrecen Város Önkormányzata támogatásával, mely a két város kulturális kapcsolatát hivatott erősíteni.

A szervezők fontosnak tartják az edukáció játékos formáját. Május 23. és 27. között, a táncfesztivál alatt ÉLJ! – Értem, Látom, Jelzem címmel a Pannon Várszínház színészei – Kárpáti Barbara, Egri Zsófia, Keresztesi László, Szelle Dávid – gesztusnyelv alapú, szituációs gyakorlatokra épülő foglalkozásokat tartanak veszprémi és környékbeli általános, illetve középiskolákban. A drámapedagógiai elemekkel és közös játékkal színesített workshop-sorozat hiánypótló program és felszabadító kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak.

A táncfesztivál idei külföldi fellépői a Marie Chouinard Társulat Kanadából és a Massala Társulat Franciaországból. A vajdasági származású, Franciaországban élő és alkotó Josef Nadj koreográfus-táncművész fotókiállítással egybekötött nagyon különleges, egyszemélyes darabját hozza el Veszprémbe a Francia Intézet támogatásával.

A rendezvény hétvégéjén nyilvános fesztiválértékelő szakmai konferenciát szerveznek Nánay István színikritikus vezetésével.

A táncfesztivál programja ezen a linken olvasható.

A vezető képen jelenet a Szegedi Kortárs Balett előadásából. Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Kép forrása: Tarnavölgyi Zoltán

[fbcomments]