EKF / Kultúra · 2023.02.22.

TÁNCFESZTIVÁL – Nyolc külföldi produkció Veszprémben

A Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája, a FrenÁk Társulat Fiúk című előadása, nyolc külföldi produkció, Lajkó Félix koncertje… Minden eddiginél színvonalasabb programmal várja a közönséget a 25. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál május 15. és 21. között.

– Induláskor, 1998-ban az egyetlen hazai kortárstánc-fesztivál volt a miénk – mondta a mai sajtótájékoztatón Vándorfi László, a Pannon Várszínház és táncfesztivál igazgatója. – Az első három fesztiválnak még az akkori Petőfi Színház adott helyet, 2001-től pedig a Pannon Várszínház vette a szárnyai alá. Veszprém legrégibb fesztiválja az Európa Kulturális Fővárosa programjait szervező Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásának köszönhetően már harmadik éve fogad külföldi produkciókat is. Idén nyolc ilyen előadást láthat a közönség. Szakmai partnereink Szabó György, a TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza művészeti menedzsere és a Nemzeti Táncszínház.

táncfesztivál, TÁNCFESZTIVÁL – Nyolc külföldi produkció Veszprémben
A sajtótájékoztató résztvevői. Balról jobbra: Horváth Csaba, Németh Rajmund, az EKF kulturális menedzsere, Vándorfi László és Grexa Kincső, a Pannon Várszínház marketingmenedzsere

Horváth Csaba, a Forte Társulat alapítója harmadik éve a táncfesztivál művészeti vezetője. Szabó Györggyel együtt ő válogatja ki az előadásokat az egyre erősebb hazai és nemzetközi kínálatból.


– Idénre sikerült megtalálni a saját arcunkat – jelentette ki. – Egyrészt a koncepciónk összművészeti, ilyen fesztivál a miénken kívül továbbra sincs Magyarországon. Másrészt három kategóriába sorolhatók a meghívott előadások. Az első a klasszikus. A veszprémi közönség újból láthatja régi kedvenceit, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranáját, illetve a FrenÁk Társulat Fiúk című produkcióját. A második a crossover, ami a műfajok kereszteződését jelenti. Véleményem szerint ez a kortárs tánc jövője. A crossoverben van képzőművészet, táncművészet, zeneművészet, cirkusz, klasszikus balett, néptánc és még sok más műfaj. Erre lesz jó példa a francia Baro d’evel Là és a belga Miet Warlop After All Springville című előadása. A harmadik kategória a multimédiás produkcióké. Ennek az irányzatnak a képviselője a japán Hiroaki Umeda, aki a split flow + Intensional Particle című előadással érkezik Veszprémbe. Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak mi válogatunk, hanem jelentkeznek is hozzánk külföldi társulatok.

táncfesztivál, TÁNCFESZTIVÁL – Nyolc külföldi produkció Veszprémben
FrenÁk Társulat: Fiúk. Fotó: frenak.hu

Horváth Csaba kiemelte: a nézőnek nem kell értenie a táncot, elég csak elmennie egy-egy előadásra és önfeledten szórakoznia. Kimondottan jó humorú produkciók jönnek a megyeszékhelyre, amelyek többsége családi program is lehet.

táncfesztivál, TÁNCFESZTIVÁL – Nyolc külföldi produkció Veszprémben

Miet Warlop: After All Springville

A nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot. A gyerekeknek Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca mesejáték című produkciója ígér feledhetetlen szórakozást zenében, táncban egyaránt.

táncfesztivál, TÁNCFESZTIVÁL – Nyolc külföldi produkció Veszprémben

Lajkó Félix. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A táncfesztivál honlapján már böngészhető a (nem végleges) program.

A vezető képen részlet a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadásából. Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Kép forrása: Zoltán Tarnavölgyi

[fbcomments]