Kultúra · 2016.03.01.

TÁNCFESZTIVÁL – Most már vakmerőek

Évről évre nagyobb bátorság kellett ahhoz, hogy megcsináljuk, de most már vakmerőek vagyunk – jelentette ki a táncfesztivál sajtótájékoztatóján Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgató-rendezője, aki Krámer György koreográfussal közösen álmodta meg és indította el közel két évtizede a rendezvényt. A 17. tánc fesztiválja idén hét napon át tart, amelyből öt nap a versenyprogramoké, de lesz nulladik és plusznap is. 

A fesztivál fő műfaja ezúttal is a kortárs tánc, de a szervezők az összművészeti jelleg erősítésére tesznek kísérletet. A fesztivál egyik meglepetése, hogy Frenák Pál társulata itt tartja legújabb darabjának bemutatóját, amelynek a próbáit csak pár nap múlva kezdik el.


A fesztivál bázisa a Hangvilla, a többi helyszín a Petőfi Színház, a Latinovits–Bujtor Játékszín, most először az Agora (a volt Hemo épülete) és a város különböző pontjai, mivel lesz egy autóbuszos előadás is. A rendezvény május 23-án kezdődik és 29-én zárul az ünnepélyes díjátadóval, valamint gálával, de a szervezők – ahogy már említettük – előtte és utána is készülnek programokkal. A tánc világnapján, április 29-én láthatja a közönség a Veszprémi Táncműhely és a székesfehérvári Vörösmarty Színház tánctagozatának egy-egy bemutatóját, a ráadás pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Coppelia című előadása lesz május 31-én és június 1-jén, amelyet Krámer György rendezett fiataloknak.

Frenák Pál koreográfus, Krámer György koreográfus és Vándorfi László igazgató-rendező

Frenák Pál koreográfus, Krámer György koreográfus és Vándorfi László igazgató-rendező

A fesztivál programja idén is igen magas színvonalú lesz, ahogy azt már megszokhatta a közönség. Május 23-án, hétfőn Goda Gábor jubiláló csapata (idén lesznek harmincévesek), az Artus Társulat Promenádja nyitja a fesztivált. Ez az az előadás, amely buszon és buszmegállókban játszódik, amelynek díszlete Veszprém városa, statisztái pedig a veszprémiek. A Promenád után óriási utcai táncházat tart Fitos Dezső és ötven fiatal táncosa, amire mindenkit szeretettel várnak.

A Budapest Táncegyüttes a Petőfi Színházban adja elő a Kislányom, Anne Frankot Gálffi László színművész közreműködésével május 24-én. A játékszínben ezen a napon a Tünet Együttes Sóvirág című előadása lesz látható a holokauszt-túlélő Fahidi Éva és a fiatal kortárs táncos, Cukorka Emese szereplésével. Goda Gábor pedig a színházkertben látja vendégül az Ulysses nappalija című előadással a közönséget.

Krámer György szerint csodálatos élményt ígér a 25-ei látványszínház: a székesfehérvári Vörösmarty Színház tánctagozata Horváth Csaba rendezésében bemutatja Móricz Pillangóját. Ezen a napon egy másik nagyon látványos produkció is várja a közönséget: a Duda Éva Társulat Virtus című újcirkuszos-táncos előadása.

P1020187A Szegedi Kortárs Balett Moderato cantabile és a Közép-Európa Táncszínház K-arcok című előadása 26-án, a Forte Társulat Irtás című, több díjjal elismert produkciója pedig 27-én lesz látható. A szegedi csapat szinte filmélményt nyújt a közönségének, a közép-európások meghívott koreográfusokkal készíttettek portrét saját táncosaikról, az Irtás pedig egy kortárs szerző műve alapján készült koreográfia, amely a XVII. századi Írországban játszódik ugyan, mondanivalója mégis húsba vágó, nagyon is mai. Szintén május 27-én a TranzDanz Menetszél című előadása is szerepel a fesztivál műsorán, amely sokunkat érintő életérzést fogalmaz meg. A Győri Balett még csak másodszor szerepel A tánc fesztiválján. Ezúttal sikerült a fesztiválra meghívni három olyan egyfelvonásosukat, amelyeknek előadása technikailag kivitelezhető Veszprémben. Ezen a napon a veszprémiek másik régi ismerőse, Fehér Ferenc is fellép Helló, zombi! című előadásával.

A fesztivál három estéjén performanszokat is láthat a közönség, a rendezvény pedig 28-án gálával és díjátadóval zárul. A gálán fellépnek a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Budapest Kortárstánc Főiskola hallgatói.

A sajtótájékoztató egyik meglepetése Frenák Pál bejelentése volt. A koreográfus elmondta, hogy társulata új bemutatóra készül, amelyet a veszprémi táncfesztivál közönsége láthat először. Frenák Pált az inspirálta a veszprémi premierre, hogy ő és társulata a tavalyi fesztiválon Birdie című előadásáért megkapta a legjobb előadásnak járó díjat és a közönségdíjat is.

– A Frenák Pál Társulat produkciója és a Saul fia is legyen mérce – jegyezte meg Vándorfi László a bejelentést követően. – Ezeknél nem szabad lejjebb adni!

A tánc fesztiváljának rendezői valóban magasra tették a lécet minden szempontból: a zsűribe például meghívták Szakály Györgyöt, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorát, valamint az egyébként veszprémi és Oscar-díjra jelölt filmest, a Magyar Színművészeti Egyetem rektorát, M. Tóth Gézát.

Vándorfi László a sajtó képviselői előtt köszönetet mondott a rendezvény támogatásáért a Nemzeti Táncszínháznak, az Agorának, a Petőfi Színháznak és Veszprém városának, valamint felhívta a közönség figyelmét arra, hogy A tánc fesztiválja előadásaira március 7-étől április 29-éig 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók jegyek.

A fesztivál honlapja: www.atancfesztivalja.hu Hamarosan elindul a fesztivál YouTube-csatornája is, veszprémi táncfesztivál néven.


[fbcomments]