Kultúra · 2016.05.29.

TÁNCFESZTIVÁL – Ma kiosztják a díjakat

A táncfesztivál utolsó napján, az esti gálát megelőzően Ladányi Andrea és Bánki Ákos performanszát láthatjuk, a díjkiosztó után pedig a Budapest Kortárstánc Főiskola és a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek színpadra a Hangvillában. A ráadásnapokon, kedden és szerdán Móricz Zsigmond Koppéliáját nézhetik meg a gyerekek a Hangvilla színháztermében.

Érdekesnek ígérkezik Ladányi Andrea táncművész és Bánki Ákos absztrakt festő Ladányi–Bánki 2016 című képzőművészeti performansza a Hangvilla kamaratermében délután ötkor. A nézők szeme láttára válik egy táncos teste képzőművészeti alkotássá.


A tánc fesztiváljának gálája és díjkiosztó ünnepsége ezt követően a Hangvilla színháztermében kezdődik hat órakor.

A gálán fellépő Budapest Kortárstánc Főiskola Közelség című előadását Angelus Iván rendezte. A Közelség a távolságok szerepét kutatja életünkben és a táncban.

A gála másik fellépője a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős osztálya. Idén egy nagy létszámú – 9 lány és 9 fiú alkotta – és soknemzetiségű (a magyar mellett amerikai, ausztrál, finn, japán) évfolyam végez. Évfolyamvezető mestereik Szakály György egyetemi tanár, a főiskola rektora és Tatjana Vdovicseva, az Operaház művésznője. Vivaldi A négy évszak című zeneművére Fodorné Molnár Márta, Andrea Merlo, Kulcsár Noémi, illetve Maged Mohamed készített koreográfiát.

A táncfesztivál szervezőinek ajándéka a gyereknap alkalmából a legkisebbeknek készült Koppélia tánc–mese–játék, amelyet Krámer György rendezett és koreografált a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. (Az előadás fotóit Karádi Zsolt készítette.)

Megérkezik Hoffmann és felesége: Misa, hogy vándorszínházuk árnyakból, bábukból álló társulatával előadják a Koppélia című mesét, Hoffmann és Misa találkozásának történetét. Hogy hogyan lett az ifjú harangkészítőből színházcsináló, Koppéliából pedig Misa, vagyis hogyan kelt életre Koppéliusz bábuja. Hogy hogyan születnek a lélekből csodák, és egyáltalán: mi az a lélek? Tényleg olyan, mint egy zacskó cukorka? És aki rossz, vajon mitől lett gonosz? Tud-e jó lenni? És boldog? Színre kerülnek mind a válaszok, ráadásként sok-sok harangvirág, csodaszép muzsika, elragadó mozdulatok, tánc és tükrök, egy nagyharang, maszkok és nem várt apró örömök.

A nyíregyháziak vendégjátékát négy alkalommal láthatják a veszprémi gyerekek a Hangvilla színháztermében: kedden és szerdán, tíz, illetve délután három órától.

A Hangvilla folyosóin még látható a fesztiválon dolgozó fotósok alkotásaiból készült kiállítás, atancfesztivalja.blog.hu blogon pedig olvashatók a kritikai workshop résztvevőinek írásai.


[fbcomments]