Kultúra · 2016.05.24.

TÁNCFESZTIVÁL – Készüljünk a katarzisra!

A táncfesztiválon ma este három kihagyhatatlan produkciót láthat a közönség a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház, a Tünet Együttes, illetve az Artus – Goda Gábor Társulat előadásában. A tegnapi Promenádról pedig már megjelentek az első kritikák.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Színház közös produkciója a Moderato Cantabile Enrico Morelli koreográfiájával. Az előadást Marguerite Duras regénye inspirálta. Egy nyomasztó világ lencséjén keresztül mutat be embereket, akik bénult döntéshozó képességükkel nem tudják befolyásolni a sorsukat. A Moderato Cantabile a nézők elé tárja az élettörténetek sablonszerű körforgását, a kommunikáció meddőségét, a szeretők és az idegenek komplikált viszonyait. Az előadás egyik kritikusa szerint „az olasz koreográfus lélegzetelállítóan artisztikus, kifinomult mozdulatokat komponált, amelyek tökéletes összhangban vannak a zenével, ugyanakkor mély lélekábrázolást képesek adni”. Videó itt.


A Tünet Együttes a Sóvirág, avagy a létezés eufóriája című darabja egy 90 éves AuschwitzBirkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje Szabó Réka rendezésében. Éva szenvedélyes örömkereső, Emese mindenkit meg akar váltani. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Közös anyanyelvük a tánc. Az előadás tétje és fő kérdése: van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Egy kritikusa szerint „egy-egy jelenetben megtörténik a mindenség, ami egyszerre valami emelkedett, bölcs világlátásmód és a legprofánabb hétköznapiság: nem akarnak színezni, mindketten tudják, hogy elég, ami van”. Videó itt.

Az Artus legendás produkciója, az Ulysses nappalija ismét kimozdul a budapesti gyárépületből és szabadtérre rendezkedik be – reméljük, az égiek kegyesek lesznek a társulathoz, és nem ömlik az eső ma este! Homérosz Odüsszeusza húsz évig hajózott a tengeren – Joyce Ulyssese egy napon át bolyongott Dublinban. A végeérhetetlennek tűnő utazás az Ulysses nappalijában egy előadás idejébe sűrűsödik. Ahogyan Joyce ír, úgy alkot az Artus: a belső utazás látomásszerű képek szövetét tárja fel, az ember tudatában villanásszerűen, egyszerre jelennek meg a tér és az idő legkülönbözőbb pontjai és az ott zajló történésekről szerzett impressziók. A rendező Goda Gábor. Szintén egy kritikust idézünk: „a nézők az előadók közvetlen közelségében átélhetik, hogy egy kialakuló mítosz szereplői”. Videó itt.

A Moderato Cantabile a Petőfi Színházban este hatkor, a Sóvirág, avagy a létezés eufóriája a Latinovits–Bujtor Játékszínben este nyolckor, az Ulysses nappalija pedig a Színházkertben este tízkor kezdődik. Mindhárom előadás nézőiként készüljünk a katarzisra!

[stextbox id=”grey”]A fesztivál honlapján délután 17-18 óra körül értesítik a kedves közönséget, hogy megtartják-e ma este az Artus előadását, az Ulysses nappaliját, vagy átteszik holnapra.[/stextbox]

Az impozáns versenyprogram mellett az idei találkozó egyik érdekessége, hogy a Tánckritika című lap támogatásával kritikai workshop is szerepel a kiegészítő programok között. A workshopra főleg a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dráma- és színházismeretre is szakosodott hallgatói jelentkeztek, akiknek felvételi procedúrán kellett átesniük. A workshop résztvevőinek a fesztivál előadásairól szóló írásai itt olvashatók, és a Facebookon is jelen vannak. Ma már elolvashatjuk, mi a fiatalok véleménye az Artus–Stereo Akt tegnapi Promenádjáról.


[fbcomments]