Kultúra · 2018.03.20.

TÁNCFESZTIVÁL – Huszadik alkalommal ünnepeljük a kortárstáncot

Kicsivel nagyobb tortát szerettek volna ajándékozni A tánc fesztiválja, a XX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó szervezői a közönségnek, de a mai sajtótájékoztatón bemutatott program így is méltó lesz a jubileumhoz.

Veszprém a kortárstánc szakmai életének középpontjává vált a fesztivál fennállásának két évtizede alatt – mondta Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. – A huszadik táncfesztivál május 28-ától június 3-áig, tehát egy hétig tart változatos versenyprogrammal és kiegészítő programokkal. Az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Veszprémben most kicsit szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a város másik három nagy rendezvényével, a VeszprémFesttel, az Utcazene Fesztivállal és az Auer Fesztivállal.


Pordány Nóra, a VeszprémFest művészeti menedzsere elmondta: a fesztiválok minden kommunikációs felületen erősíteni fogják egymást.

A tánc világnapján, április 29-én a táncfesztivál előrendezvényére hívjuk a veszprémieket a Hangvillába, ahol délelőtt tíz órától estig a városban és a város környékén működő tánccsoportok mutatkoznak be – jelentette be Krámer György, a fesztivál művészeti vezetője. – Óriás forgatagot rendezünk a Hangvilla minden termében, amelyben segítségünkre lesz a FootNotes Dance Company csapata.

A sajtótájékoztató résztvevői a Hangvillában. Fotó: a szerző

A sajtótájékoztató résztvevői a Hangvillában. Fotó: a szerző

Krámer György a május végén kezdődő táncfesztivál programjából kiemelte a nagyszínpadi előadásokat, A Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett (ők 18 éve voltak a fesztiválon), a Bozsik Yvette Társulat és a Forte Társulat fellépését, a „tánccsemegék” kedvelőinek figyelmét felhívta a Latinovits–Bujtor Játékszínben látható előadásokra, és külön kitért annak a négy fiatal koreográfusnak, Sebestyén Bálintnak, Gera Anitának, Katonka Zoltánnak és Gulyás Annának a bemutatkozására, akik a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán-programjának köszönhetően mutatkozhatnak be Veszprémben. Megemlítette még, hogy a fesztivál születésnapi tortája a nemzetközi gála lesz, amelyen fellép egy finn együttes, valamint egy-egy spanyol és koreai szólista, a zsűriben pedig helyet foglal Jorma Uotinen, a Finn Nemzeti Balett korábbi igazgatója.

Ha rajtunk múlna, nagyobb tortával ünnepelnénk – folytatta Krámer György. – Terveztünk például fotókiállítást, egy könyvet, amelyben összefoglaljuk a fesztivál húszéves történetét és pár kísérőprogramot, de még van remény a megvalósulásra, mert nem zárult le néhány pályázat.

A fesztivál támogatói az NKA kollégiumai, az EMMI, Veszprém város önkormányzata, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Tornai Pincészet. Megújul a rendezvény arculata is – erről a Julius Hard gondoskodik –, de Keleti Éva csodálatos fotója az arculat része marad.

A tánc fesztiválja rendezői várják a közönséget április 29-én, a tánc világnapján és a 20. táncfesztiválon, május 28-ától június 3-áig. Jegyek március 21-étől kaphatók a Pannon Várszínház jegypénztárában (Hangvilla jegypult) és a Ticketportal hálózatban.

A jubileumi táncfesztivál előzetese itt megnézhető.


[fbcomments]