Kultúra · 2023.05.19.

TÁNCFESZTIVÁL – Ezek vagyunk mi, emberek

Döbbenetesen jó volt a Là, a Forecasting és a Fiúk a táncfesztiválon. Ezek vagyunk mi, emberek – mondta az egyik alkotó, de erről később.

A Là igazi összművészeti előadás volt: tánc, képzőművészet, színház, „opera”, burleszk. Mi másról is szólhatott volna, mint két ember kapcsolatáról: az egymás iránti bizalomról, bizalmatlanságról, a vágyakozásról, a félelemről, a várakozásról. Blaï Mateu Trias, katalán bohócok fia és Camille Decourtye, aki lovak között nőtt fel és karavánok tagjaként töltötte a gyermekkorát, remek humorérzékkel, szívmelengető módon játszottak. Az előadásban egy afrikai varjú is szerepet kapott, amit tökéletesen alakított. Onnan tudjuk, hogy afrikai varjú, hogy az előadás egyik nézője, Csányi Vilmos etológus megsúgta a mellette ülőnek. Azt pedig a minap Veszprémben járt Jane Goodall tudós, környezetvédő árulta el a Pannon Egyetemen tartott előadásában, hogy a varjú intelligenciaszintje megfelel egy átlagos nyolcéves gyermekének. Az előadás végére a kezdetben fehér falú színpad egy hatalmas grafika lett, amit a játékosok a testükkel és egy mikrofonnal „alkottak”. A Baro D’Evel társulat tagjai a veszprémi közönségtől szűnni nem akaró tapsot kaptak.

A Forecasting a párizsi székhelyű Premier Stratagème színházi társulat tagjának, a horvát Barbara Matijevićnek az alkotása. Barbara Matijević és egy laptop voltak a performansz „szereplői”. Az utóbbin YouTube-videók mentek folyamatosan a színésznő/táncosnő kommentárjaival. Ilyen tömény mennyiségben látni azt a sok baromságot, ami a világhálón található, egyszerre volt fájdalmas és nevetséges.


Az előadás után meg is szólítottuk a művésznőt, és megjegyeztük: nem gondoltuk, hogy ennyi hülyeség van a neten.

– Ezek vagyunk mi, emberek – válaszolta Barbara Matijević mosolyogva.

A FrenÁK Társulat Fiúk című előadását 18 évvel ezelőtt láthatták először a veszprémiek ugyanott, ahol tegnap is, az Agórában. Igaz, akkor francia, most pedig magyar táncosokkal. Emlékszünk, hogy akkor milyen nagy felháborodást keltett a nézők egy részében a férfilét legkülönbözőbb aspektusait könyörtelenül bemutató darab. Ehhez képest a tegnapi előadás óriási sikert aratott, a táncosokat legalább nyolcszor visszatapsolta a közönség. Azért az elmúlt 25 év táncfesztiváljai megtették a hatásukat: egyre értőbb közönséget neveltek Veszprémben.

Ma kora délután a Pannon Egyetemen a Hodworks Pirkadat című produkcióját, este nyolctól a Hangvillában Lajkó Félix hegedűkoncertjét élvezhetjük, és késő este is két előadást tekinthetünk meg. Holnap semmiképpen ne hagyják ki a belga Miet Warlop ikonikus művét, az After All Springville-t! Ha véletlenül mégis elszalasztják, akkor a vasárnapi díjátadó gála után is megnézhetik.

A vezető képen pillanatfelvétel a Fiúk című előadásból. Fotó: hu.frenak.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]