Kultúra · 2021.09.02.

Táncfesztivál: elsősorban a gondolatot közvetítik

Elsősorban a gondolatot közvetítik, és másodsorban nyújtanak esztétikai élményt a táncfesztivál előadásai – mondta Horváth Csaba, a táncfesztivál, azaz a TÁNC – XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetője a rendezvény megnyitóján.

Vándorfi László, a szervező Pannon Várszínház igazgatója, a fesztivál igazgatója elsősorban a közönségnek köszönte meg az elmúlt 23 évet. Másodsorban Krámer Györgynek, a Pannon Várszínház nyugdíjba vonult koreográfusának, akivel bő két évtizeddel ezelőtt együtt indították útjára a fesztivált, és aki eddig a rendezvény művészeti vezetője volt.

– December óta Horváth Csabával visszük tovább ezt a munkát – közölte Vándorfi László. – Horváth Csaba veszprémi, az első fesztivál fődíjas férfitáncosa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Forte Társulat alapítója és művészeti vezetője, koreográfus.

A táncfesztivál megnyitója. A képen balról jobbra: Horváth Csaba, Kárpáti Barbara, a Pannon Várszínház színésznője, a rendezvény háziasszonya és Vándorfi László. Fotó: a szerző

– Az elmúlt 23 évben számtalan alkalommal vettem részt a fesztiválon táncosként, koreográfusként – vette át a szót Horváth Csaba. – Mindig csodáltam Vándorfi Lászlót és Krámer Györgyöt, mert gyakran nagyon mostoha körülmények között rendezték meg ezt a rangos eseményt. Az idő őket igazolta, hisz a tánc mindig időszerű, határtalan és asszociatív. Az idei fesztivál őrzi a hagyományokat. Olyan előadásokat láthat a közönség, amelyek a műfaj esztétikai értékén túl gondolatébresztőek, újszerűek, alkotóik közlésvágya nagyon erős. Elsősorban a gondolatot közvetítik. A megjelenő társművészetek – a film, az irodalom és a képzőművészet – pedig azt bizonyítják, hogy a tánc nemcsak megtermékenyíthető, de más művészeti ágakra is megtermékenyítő hatással van. Ettől az évtől szakmai tanácsaival Szabó György, a Trafó igazgatója segíti a munkánkat. Személye garancia arra, hogy az elkövetkező években a fesztivál nemzetközivé váljon.

A táncfesztiválról korábban itt írtunk.

Vezető fotó: a megnyitót követően a Közép-Európa Táncszínház Set Your Mind Free című előadását láthatta a közönség

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!