Szórakozás / Kultúra · 2020.08.03.

TÁNCFESZTIVÁL – A létezés eufóriája

Együtt ünnepeljük a létezés eufóriáját, csak azért is! – mondta Krámer György, a táncfesztivál művészeti vezetője az új néven futó (Tánc), de a hagyományokat őrző, 22. fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

A létezés eufóriája az idei táncfesztivál mottója. Két évvel ezelőtt a veszprémi közönség is láthatta a Tünet Együttes Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című előadását a holokauszttúlélő Fahidi Éva és a fiatal táncos, Cuhorka Emese szereplésével, amely azt boncolgatja, van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Az előadás döbbenetes erejű volt. Aki látta, annak beleégett a lelkébe. Az előadás alapján készült dokumentumfilm (Szabó Réka rendezte) bejárta a világ fesztiváljait, mindenhol óriási sikert aratva. Ezzel a filmmel nyitották volna meg az idei táncfesztivált, de másképp (jobban) alakultak a dolgok: az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében futó Filmpiknik záró darabja éppen ez a film lesz, másnap pedig kezdődik a táncfesztivál, így tulajdonképpen egymásnak adják át a stafétát a veszprémi fesztiválok.


Jelenet a Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című előadásból. Fotó: Rusznyák Csaba

Jelenet a Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című előadásból. Fotó: Rusznyák Csaba

Büszke vagyok arra, hogy akkor bekerült a fesztivál hivatalos programjába ez az előadás! A produkció közel van a fesztivál szellemiségéhez – jelentette ki Krámer György.

Más stafétáról is be tudunk számolni – mondta Vándorfi László, a főszervező Pannon Várszínház igazgatója. – A múzeumban megnyílik Gáspár Gábor kiállítása. Ő az egyetlen fotós, aki végigkísérte és dokumentálta a fesztivál eddigi 21 évét, a múzeum pedig megvásárolta a kollekcióját. A harmadik staféta a Művészetek Házával közös, ahol megnyílik a Test-Kép című országos pályázat alkotásaiból készült kiállítás.

Krámer György bejelentette: a fesztiválon régi ismerősök, törzsgárdatagok és újdonságok is lesznek – a teljes program extrákkal már elérhető a rendezvény honlapján –, majd elmondta, hogy a szervezők régi vágya teljesül idén: elindulnak a nemzetközi piacon. Ebben a Győri Balett korábbi szólótáncosa, az Art-Management Agency létrehozója, Sándor Zoltán van a segítségükre.

Szeptember 9-én egy nemzetközi balettgálát mutatunk be a Hangvilla színháztermében, amelyben jelentős európai együttesek szólistái adnak elő egy-egy részletet most futó előadásokból, így a veszprémi közönség egy csokorba gyűjtve láthatja, mi szerepel az európai együttesek repertoárján – mondta Sándor Zoltán. –Összesen 12 jelenet kerül színpadra 12 táncművész előadásában, akik hét országból érkeznek, és kilenc nemzetet képviselnek. Arra kimondottan ügyeltünk, hogy az egészségügyi helyzet miatt kizárólag „zöld jelzésű” országokból hívjunk fellépőket. A gála a Pannon Várszínház, a Nemzeti Táncszínház és az Art-Management Agency közös szervezése.

Vándorfi László elmondta még, hogy tervezés alatt van az előadások nagy részének streamelése (élő közvetítés a Facebookon), hogy az előadásokat minél több emberhez eljuttassák, habár az élőben követett színpadi megnyilvánulást nem tudja teljes mértékben pótolni a közvetítés. A streamelt darabok egy órával később adásba kerülnek a Veszprém Televízióban, az összes felvétel pedig jövőre, a Pannon Várszínház tavaszi fesztiválján lesz ismét látható.


[fbcomments]