Kultúra · 2016.05.23.

TÁNC – Ma kezdődik az összművészeti fesztivál

A Stereo Akt és az Artus Társulat Promenád – Városi sorsturizmus című előadásával kezdődik ma A tánc fesztiválja, a XVIII. országos kortárs összművészeti találkozó. A fesztivál teljes programja mellett portálunkon minden reggel megtalálják az aznapi fellépőkről szóló ismertetőt és egyéb olvasnivalót is kínálunk a vasárnapig tartó rendezvényről.

A Promenád közönségét délután kettőkor, illetve ötkor várják a VMK volt épülete (Dimitrov) előtti parkolóban, hogy azután egy furcsa előadás vegye kezdetét. A busz utasait a táncosok úgy kalauzolják végig a fikció világában, térben és időben, akár egy idegenvezető az utasait a városi látványosságok során. Jelenetek tárulnak elénk, mintha egy mozifilm pergő képei elevenednének meg. Az utca valósága átszövi a cselekményt, így az előadás minden alkalommal más és más.


A Hangvilla előtti térről indul délután ötkor és oda is érkezik vissza a fesztiváli felvonulás, amelynek résztvevői a Veszprém városi és megyei táncegyüttesek. A Hangvilla előtti téren fél órával később a felvonulók táncolnak.

Ugyancsak a Hangvilla előtti téren kezdődik délután hatkor Fitos Dezső szabadtéri táncháza élő zenével, amelyben közreműködik a Lippentő Táncegyüttes és a Csángálló Zenekar. Minden veszprémit szeretettel várnak nemcsak nézőnek, hanem közreműködőnek is, akár kezdő, akár haladó az illető. Kihagyhatatlan élmény Fitosék fergeteges táncháza, amely addig tart, ameddig a táncosok lába bírja.

A Fitos Dezső Társulat másnap, kedden 11 órakor az Agóra (volt Hemo) színháztermében adja elő A láda titka, avagy Sehol és Valahol című produkciójukat. Mit tegyen az ember fia, ha egyszer csak váratlanul begurul hozzá egy láda? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié… SEHOL senki, csak a láda. Régi jószág, ütött-kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal, kerekeken gurul… Mit rejthet a láda? Az öreg láda titkát csak akkor fejtheti meg az, aki megtalálta, ha kinyitja.


[fbcomments]