Kultúra · 2016.04.27.

TÁNC – Krámer György újra színpadon

A tánc világnapján, április 29-én, pénteken mutatja be a Veszprémi Táncműhely a Faun-Nimfa-Danaida című táncjátékot Krámer György rendezésében. A koreográfus nemcsak rendezi az előadást, de táncol is benne – a közönség legutóbb három éve láthatta őt színpadon. A darabról és az alig egy hónap múlva kezdődő táncfesztiválról beszélgettünk a koreográfus-rendező-táncossal, a fesztivál művészeti igazgatójával.

Privát inspiráció hatására, mindenfajta kötelezettség nélkül elkezdtünk összerakni egy előadást még tavaly szeptemberben – mondja Krámer György. – Turós-Máté Kinga ötlete volt, hogy csináljunk együtt valamit. Kinga sztorikat, érzelmeket hozott, Iker Bianka középiskolásként a pályakezdő hamvasságát, én pedig az idősödő férfi tétovaságát. Három év kihagyás után először lépek színpadra ebben az előadásban.


Krámer György bevallja, hogy Turós-Máté Kinga konok akarása – amivel ő maga, saját bevallása szerint, sohasem rendelkezett – billentette ki őt a komfortzónájából. Már három éve nem rendezett önálló táncszínházi produkciót a Pannon Várszínházban, de azonnal igent mondott a táncosnő megkeresésére, aki – nőként és négygyermekes édesanyaként – fittyet hányva az elvárásoknak, tíz év kihagyás után szeretné folytatni eredeti hivatását.

Mozdulatművészettel az emberi együttélés szépségéről és lehetetlenségéről

Mozdulatművészettel az emberi együttélés szépségéről és lehetetlenségéről

Kis hazánkban nőnek, többgyermekes anyának, mindezzel együtt előadóművésznek, táncművésznek lenni többszörös hátrányt jelent – magyarázza Krámer György. – Kinga erről egyszerűen nem vesz tudomást. Irigylem őt a hozzáállása miatt. Egy Nietzsche-idézet jutott eszembe róla: „Nincs olyan művész, aki elviselné a valóságot”.

A rendező-koreográfus-táncos bevallja: sokkal többet tud fejben a táncról, mint fizikailag, de nem ez az érvényes üzenete az előadásnak, hanem az, hogy szóljon valamiről – jelen esetben, hogy egy idősödő férfi egy középkorú és egy ifjú hölgy tükrében keresi igazi arcát, próbálja felrajzolni személyisége, vonzereje határait –, érintse meg a közönséget.

Finom mikroszínház lesz belőle, és ha már így alakult, akkor kitaláltuk, hogy legyen ez az előadás, három másikkal egyetemben, A tánc fesztiváljának beharangozója, egyúttal megemlékezés a tánc világnapjáról.

A Tánc Világnapja programjai a Pannon Várszínházban

A tánc világnapjának programjai a Pannon Várszínházban

A tánc fesztiválját 18. alkalommal rendezi meg a Pannon Várszínház május 23-a és 29-e között. Az idei egy nappal tovább fog tartani, mint a korábbiak. Krámer Györgyöt arról kérdeztük, mi tartotta benne és Vándorfi Lászlóban, a Pannon Várszínház igazgató-rendezőjében a lelket, hogy a folyamatosan előttük tornyosuló akadályok ellenére újra és újra nekirugaszkodjanak a fesztivál megszervezésének.

Én már százszor feladtam volna – neveti el magát Krámer György. – Laci kitartása kellett hozzá. Azt azért tudjuk, hogy a táncfesztivál jó dolog, hiszünk abban, hogy Veszprémbe is el kell jutnia a kortárs előadó-művészetnek. Inspiráló volt számunkra a veszprémi közönség kitartása, a fellépő társulatok szakmai elismerése. Ez mind kellett ahhoz, hogy ne adjuk fel. Laciban a felelősségérzet is nagyobb, mint bennem. Azt mondta, ha egyszer elkezdtünk valamit, akkor kutya kötelességünk, hogy folyamatosan dolgozzunk érte.

A fesztivál szervezői azt tapasztalták, hogy tavaly jócskán megnövekedett az érdeklődés a produkciók iránt, és ez inspirálta őket arra, hogy idén egy nagyobb lélegzetű rendezvénnyel lepjék meg a közönséget. Több helyszínen minden eddiginél több produkciót láthatnak a kortárs tánc kedvelői, és idén először lesz egy ősbemutató is: a Frenák Pál Társulat UN című produkcióját itt élvezheti először a közönség.

A Tánc Fesztiváljának programja

A Tánc Fesztiváljának programja

 


[fbcomments]