Életmód · 2016.05.15.

TÁBOROZÁS – Ki a szabadba!

Közeleg a vakáció, és ha tanév közben keveset is tartózkodnak a gyerekek a szabadban a sok tanulás és egyéb miatt, a szünidő kiváló alkalom arra, hogy egész nap a friss levegőn legyenek. Ehhez pedig legjobb helyszín egy jól szervezett tábor. Mi, a Veszprém-kukac munkatársai vállaljuk: honlapunkon megjelentetjük a szervezők felhívását, hogy minél több érintetthez eljusson a helyszínek, foglalkozások híre.

A felmérések azt mutatják, hogy a gyerekek elektronikai eszközökkel töltött ideje az elmúlt öt év során napi egy óráról 67 órára nőtt  – nyilatkozta dr. Szalay Tímea, a Csalán egyesület elnöke. – A különféle kütyük nagyon vonzóak a gyerekek számára, sok szülő úgy is vélekedik, hogy a mai gyerekeket már nem lehet mással lekötni, mint a tévével és a számítógépes játékokkal. Azonban ez az életforma a gyerekek inaktivitásán túl számos egészségügyi problémát is okozhat.


A Cambridge Egyetem kutatásai szerint minden szabadban töltött óra jelentősen csökkenti a gyermekkori rövidlátás kialakulásának kockázatát. Adataik rámutattak arra, hogy a már gyerekkorban rövidlátó gyerekek mintegy négy órával kevesebbet játszottak szabadban, mint a látásproblémákkal nem küzdő társaik. A tudósok ezt a tényt azzal magyarázzák, hogy a természetes fény közvetlenül a szembe jutva olyan anyagok termelődését segíti, amelyek az éleslátásért felelősek. A hatás növelhető a szabadban történő testmozgással és a gyakori távolba nézéssel.

Emellett a csemeték monitorok, mobilok előtt töltött idejével arányosan jelentkezik az inaktív életforma, amely a mozgáshiányon túl a gyermekek közérzetét is jelentősen befolyásolja. A mozgás ugyanis nemcsak a testsúlyproblémákon segíthet, de hozzájárulhat gyermekeink jobb alvásához, sikeresebb tanulmányi eredményeihez, boldogságához és kiegyensúlyozottságához is.

A gyerekek több mint háromnegyede naponta még egy órát sem tölt el a szabadban. Vagyis egy rabságban lévő börtönlakó számára – fizikai és mentális egészsége megőrzése végett – kötelező napi egy óránál is kevesebb jut nekik arra, hogy mászókázzanak, sárkányt reptessenek, fogócskázzanak, vagy csak önfeledten élvezzék a természet kínálta örömöket. Érdemes ezt szem előtt tartanunk, ha gyermekeink nyarát tervezzük vagy hétvégi programját állítjuk össze.

A Csalán egyesület gyerekeknek és felnőtteknek is szervez programokat. Az egyesület nyári táborairól itt minden megtalálható. A táborozásra a 37. osztályosok jelentkezését várják május 31-éig.

Mi, a Veszprém-kukac munkatársai vállaljuk: honlapunkon megjelentetjük a táborokat szervezők felhívását, hogy minél több szülőhöz és gyerekhez eljusson a helyszínek, foglalkozások híre. Az információkat az info@veszpremkukac.hu e-mail címre várjuk!


[fbcomments]