Sport · 2020.01.15.

SZUMÓ – Nemzetközi válogató és kvalifikációs verseny

Kilenc ország 250 versenyzővel, 352 kategóriában mérte össze tudását az Érden megrendezett viadalon, amelyet az utánpótlás korosztályok számára az Európa Bajnokság válogatóversenyeként, a felnőtteknek a Világjátékok kvalifikációs versenyeként rendeztek meg.

A lettek és grúzok kivételével a kilenc legerősebb európai szumó nemzet képviseltette magát az Európai Szumó Szövetség által kiemelt versenyen. Orosz, ukrán, azeri, lengyel, német, olasz, svéd, norvég versenyzők mellett 11 hazai csapat sportolói küzdöttek a dobogós helyezésekért.


A Centrum SE 22 versenyzővel érkezett a viadalra. A csikócsapat versenyzőinek csupán egyharmada rendelkezett versenyrutinnal, a többieknek ez volt az első megmérettetésük. Az eredményeket látva kijelenthető, hogy a fiatalok felkészítése remekül sikerült:

I. helyezett (5 fő):

Gáspár Bence, Gáspár Albert, Szecsődi Máté, Márkus Roland, Jámbor Kristóf

II. helyezett (1 fő):

Thalhammer Amanda

III. helyezett (13 fő, 14 kategóriában):

Csejtei Zoárd, Magasházi Norbert, Domokos Antónia, Varga Olivér, Szalay Adrián, Jámbor Levente, Csejtei Krisztofer, Magasházi Róbert, Bökönyi Barbara, Kék Milán, Varga Mihály, Laczkó Benedek × 2 (U21 és felnőtt korosztályok)

Ötödik helyen végzett Beck Csongor és Csendes Bálint, hetedik lett Rupp Marcell, kilencedik helyen zárt Nagy Gergő.

Bár a súlycsoportok és korosztályok összevonására vonatkozó új szabályrendszer több versenyzőnknek sem kedvezett, alapvetően mégis elégedettek lehetünk az eredményekkel – mondta Janku Ferenc edző. – Három utánpótlás korosztályú versenyzőnk is nagyon érett módon és higgadtan versenyzett, amely már megközelítette a korosztályuk nemzetközi élbolyának mércéjét. Gáspár Bence, Márkus Roland és Jámbor Kristóf lehengerlően küzdött ezen a napon, az ellenfeleknek esélyt sem adva a mérkőzéseken, így az aranyérem megérdemelten került mindhármuk nyakába. Laczkó Benedek hozta a tőle elvárt kötelező eredményeket U21 és felnőtt korcsoportokban. Első mérkőzésén mind Kék Milán, mind Jámbor Levente bealudt egy kicsit, azonban innen a bronzéremig mindkettőjük meggyőzően menetelt. Az újoncok is kitettek magukért, nagyon szép mérkőzéseket vívott Csejtei Zoárd, Thalhammer Amanda és Varga Olivér, de ki kell emelni Csejtei Krisztofer és Magasházi Róbert összecsapásait is. A két centrumos versenyző és német ellenfelük között pontegyenlőség alakult ki, így a harmadik helyért körmérkőzést kellett vívniuk, amelynek eredménye szintén körbeverés lett. Ezt még megismételték háromszor, ám végül mindketten diadalmaskodtak a német játékossal szemben. Összesen tíz mérkőzést vívtak fejenként, nagyon elfáradtak, de a bronzérem átadása után már tudtak mosolyogni. Az újoncok közül Varga Mihálynak volt a legnehezebb dolga, hiszen az U18-as kategóriában már kőkemény mérkőzéseket vívnak a szumósok. Misi négy magyar, egy olasz és egy ukrán ellenfelét utasította maga mögé, így a súlycsoport két klasszis lengyel versenyzője mögött a harmadik helyet szerezte meg.


[fbcomments]