Közérzet · 2018.01.23.

SZÜLŐI KONZULTÁCIÓ – Csak kifáraszt, de nem nevel önállóságra az iskola!

A szülők 83 százaléka szerint a gyermekek túlterheltsége olyan nagy mértékű, hogy a gyermekeknek nem jut kellő idejük az életkoruknak megfelelő játékra, sportra, családi és szabadidős programra. Többek között ez áll a Szülői Hang Közösség sajtóközleményében, amely alább olvasható.

Már több mint 5000 szülő értékelte az oktatás terén nyújtott nyolcéves kormányzati teljesítményt a Szülői Hang Közösség online szülői konzultációján, mely így az elmúlt évek legnagyobb szabású szülői kezdeményezésű véleménynyilvánítási fórumává vált. Az eddigi részeredmények a gyermekek túlterheltségét, az önállóságra nevelés, valamint az örömteli tanulás hiányát mutatják, alátámasztva a január 19-i diáktüntetéseken elhangzottakat. A kérdőív február végéig továbbra is nyitva áll; a végeredményeket márciusban hozzuk nyilvánosságra, így a szülői véleményeket közvetíteni tudjuk azoknak, akik az ország vezetésére készülnek a következő kormányzati ciklusban.


Hogyan értékeljük az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítményét az oktatásban? Fontos, hogy mi, szülők is hallassuk a hangunkat, hiszen az oktatási rendszer a mi gyermekeinkért, a mi adónkból működik. A Szülői Hang Közösség ezért döntött úgy, hogy decemberben online kérdőíves felmérés keretében szülői konzultációt indít, melynek segítségével megismerhetjük a szülők tapasztalatait, véleményét a jelenlegi helyzetről és a változtatási igényekről. A szülői konzultáció itt érhető ela szülői konzultáció fontosságáról pedig itt olvashatják véleményünket.

Az elsősorban a közösségi oldalakon ismertté váló kezdeményezésben néhány hét alatt már több mint 5000 szülő vett részt; a nagy érdeklődés egyaránt jelzi a szülők elkeseredését a közoktatás helyzete kapcsán és a valós problémákra irányuló társadalmi párbeszéd halaszthatatlanságát. A szülői konzultáció február végéig továbbra is nyitva áll! A kérdőív további kérdései foglalkoznak a készségfejlesztés, differenciálás, kötelező plusz órák, tankönyvhelyzet, továbbtanulás és az egyházi iskolák kérdésköreivel is, emellett felméri, hogy az elmúlt nyolc évben a szülők véleménye alapján javult vagy romlott az oktatás színvonala. Az eredményeket márciusban hozzuk nyilvánosságra, hogy a szülői véleményeket, elvárásokat közvetíteni tudjuk azoknak, akik az ország vezetésére készülnek a következő kormányzati ciklusban. Néhány érdekes részeredményt azonban már most közzéteszünk a gyermekek túlterheltségével, az önállóságra nevelés és az örömteli tanulás hiányával kapcsolatban.

Az eddigi beérkezett vélemények lesújtó képet mutatnak, és alátámasztják a január 19-i diáktüntetéseken elhangzottakat:

  • A szülők 83 százaléka szerint a gyermekek túlterheltsége olyan nagy mértékű, hogy a gyermekeknek nem jut kellő idejük az életkoruknak megfelelő játékra, sportra, családi és szabadidős programra.

  • A tanulással töltött idő többsége öröm nélküli, a gyerekek elvesztették érdeklődésüket: az esetek kb. kétharmadában (64 százalék) az iskolai idő túlnyomó része érdeklődés és öröm nélkül telik.

  • Mindeközben pedig az iskola nem nevel önállóságra, önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra és felelős döntéshozatalra. A válaszadók 65 százaléka ebből a szempontból egyesre vagy kettesre értékelte az oktatási rendszer teljesítményét.

Az egyes iskolatípusok és fenntartók közötti különbségeket is megjelenítő részletes adatok itt érhetők el. Az eddig beérkezett válaszokból származó számszerű eredményeken túl a jellemző szöveges hozzászólásokból is idézünk, és ismertetjük Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivőjének véleményét is.

 [stextbox id=”black”]

Szülői Hang Közösség

A Szülői Hang Közösséget több mint nyolcezer, oktatási kérdések iránt érdeklődő szülő alkotja. A közösség oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszik, és aktív részvételével képviseli a szülői szempontokat a közoktatást érintő kérdésekben. A Szülői Hang Közösség a Civil Közoktatási Platform tagja.

További információ: szuloihang.hu, facebook.com/szuloihang. Kapcsolat: info@szuloihang.hu.

[/stextbox]


[fbcomments]