Közérzet · 2019.01.24.

SZÜLŐI HANG KÖZÖSSÉG – Mentsük meg gyermekeink tankönyveit!

A kormányzat 2019-től gyakorlatilag megszünteti a nem állami közismereti tankönyvek iskolai rendelhetőségét. A Szülői Hang Közösség tiltakozásának kiáltványában ad hangot. A csatlakozók a minőségi oktatást jelképező könyv szimbólumot helyezhetik el Magyarország térképén.

A Szülői Hang Közösség kiáltványát alább teljes terjedelmében közöljük.


Nem maradunk tétlenek: megkeressük gyermekeink tanárait, megkérdezzük őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, összefogunk szülőtársainkkal, és megvesszük a választott könyveket magunk.

A kormányzat 2019-től gyakorlatilag megszünteti a nem állami közismereti tankönyvek iskolai rendelhetőségét. Amikor még szabadon dönthettek, tanárok tízezrei használtak nem állami kiadású tankönyveket. A kormány azonban a következő tanévtől ezeket is el akarja venni a tanárok és gyermekeink kezéből, és arra próbálja kényszeríteni a tanárokat, hogy az általuk gyengébb minőségűnek tartott tankönyveket használják. Mindennek gyermekeink az elszenvedői. Korábbi szülői felmérésünk is mutatta, hogy a szülők döntő többsége (80 százaléka) elégedetlen az állami tankönyvek minőségével.

Minket, szülőket az „ingyen tankönyvek” ígéretével próbálnak megnyerni a szűkített tankönyv választékhoz. De gondolkodjunk: valóban megéri ez? Az „ingyen tankönyvek” valójában használt kölcsöntankönyveket jelentenek, melyekbe a gyerekek nem jegyzetelhetnek, azokat év végén vissza kell adniuk, és a sérült, beleírásokat tartalmazó tankönyvet a szülőnek saját költségen kell pótolnia. Az arra rászoruló gyerekek korábban is ingyen kapták a tankönyveket, így a kormányzat valójában az arra rá nem szorulóknak ad többletjuttatást. A kölcsöntankönyv-rendszer működésképtelen, amint azt másik részletes felmérésünk is mutatta, és sok szülő végül inkább mégis megveszi a tankönyvet gyermekének.

A kormányzat „modern” könyvekről beszél, de valójában a modern szemléletű oktatás az önálló, kreatív gondolkodást és az egyénre szabott előrehaladást jelentené. Nem hiszünk a kormánynak: valódi verseny és megmérettetés nélkül, az elmúlt évszázadokra emlékeztető központi diktátummal nem lehet jó és modern oktatást csinálni. Nem a minisztériumban, hanem az iskolákban tudják a legjobban, hogy mire van szüksége a gyerekeknek. Az egyen-tankönyvek csak az egyen-gyerekek képzésére jók. Kreativitás nem születik úgy, hogy a legelemibb döntési joguktól is megfosztjuk a tanárokat.

Tiltakozunk a minőségi oktatást ellehetetlenítő intézkedések ellen, és nem kérünk abból az „ingyenességből”, amellyel a gyengébb színvonalú oktatás cinkosaivá próbálnak tenni minket! Tiltakozásunknak kiáltványban adunk hangot, melyhez várjuk a támogató szülők, pedagógusok, diákok és az oktatás ügyét fontosnak tartó állampolgárok csatlakozását. Tiltakozásként a minőségi oktatást jelképező könyv szimbólumot helyezzük el országunk térképén.

A tiltakozáson túl sem maradunk tétlenek. Tennünk kell, amikor a minisztériumban azt hiszik, hogy a gyermekek érdekeit figyelmen kívül hagyva felülbírálhatják a szakmai alapon születő helyi iskolai pedagógiai döntéseket.

Ne feledjük, hogy szülői segítséggel továbbra is megvehetjük gyermekeinknek a jól használható tankönyveket! Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben! Fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk!

Ezzel a céllal indít szülői aktivista programot a Szülői Hang Közösség. Nem várhatunk: gyermekeink most járnak iskolába, most kell kiállnunk az érdekükben! A program keretében részletes tájékoztatás mellett végigvezetjük a csatlakozókat a szükséges lépéseken, probléma esetén segítünk megtalálni a lehetséges megoldást, később a visszajelzések alapján, a tapasztalatok megosztásával pedig olyan közös tudásbázist hozunk létre, amely segítséget nyújthat felkészülni a leggyakoribb problémákra és azok megoldására. A szülői kezdeményezéshez számos szakmai, pedagógus és diák szervezet is csatlakozott.


[fbcomments]