Covid / Közérzet · 2021.08.10.

Szubjektív – Zircen, Európában, a kórházi oltóponton

Van egy olyan íratlan szabály, hogy nem írunk újságcikket a hozzátartozóink sérelmeiből, vitáiból. De az talán nem minősül súlyos etikai vétségnek, ha a pozitív tapasztalásaikból igen. Idős családtaggal ma Zircen, a kórházi oltóponton jártunk.

Előzmény: a koronavírus elleni védőoltást kora és egészségi állapota miatt már február-márciusban felvehette. A kormány erősen tolta akkor a kínai Sinopharmot, ő meg bizalommal elfogadta – ötezer éves kultúra, ugyebár. Oltási reakciója nem volt, nyugalomban telt-múlt az idő mostanáig. De a kínai vakcina hatékonyságával kapcsolatos híreket hallva elbizonytalanodott. Antitestet nézetett 11 ezerért, kiderült, hogy semmi nincs a szervezetében, a védettsége nulla.

A veszprémi háziorvosát hiába kérdezte, a válasz: náluk nincs lehetőség harmadik oltásra. Az EESZT oldalán egész könnyen tudtunk időpontot foglalni Zircen, csak az volt furcsa, hogy a rendszer a megyeszékhelyen egyáltalán nem ajánlott fel lehetőséget. Ajka, Tapolca, Farkasgyepü és Zirc közül ez utóbbit választotta. Felmerül persze a kérdés, hogy aki idős, nehezen mozog, gépkocsit nem vezet, tömegközlekedni nem tud és nincs autós ismerőse vagy családtagja, az hogyan jut el A-ból B-be, de esetünkben ez nem volt probléma.

Első számú meglepetés: az oltópont bejáratától pár méterre parkolási lehetőség. Bent egy asztalkán különböző típusú hozzájáruló nyilatkozatok, pontosan jelölve, hogy kinek melyik fajtát kell kitölteni, ha esetleg nem hozta eleve magával, mert ugye internet és nyomtató sincs minden háztartásban. Sorszámhúzás és rövid várakozás után kedves recepciós hölgy kérdezi, elfogadjuk-e a Pfizert, és mutatja, merre induljunk tovább. Van lift is. Modern, patyolattiszta, hangtalan, működik. Egy szinttel lejjebb padlóra ragasztott nyilak vezetnek a tetthelyig. Előttünk két idősebb férfi, kedélyesen beszélgetünk. Sok idő nincs rá, pedig itt Zircen szék is van elegendő és szinte jól esne elüldögélni kicsit a kellemes, hűvös környezetben. Az oltóorvos kilép, megnézi a delikvensek karját, nem vérzik-e nagyon. Persze, hogy nem vérzik, de a gesztus jólesik.

Nem hasonlítgatva semmivel, hiszen a többi helyet legfeljebb elmondásból ismerjük, még a kocsiból sms-t küldök a helyben lakó barátnőmnek: Szuperül ment minden! Ez itt Európa! A szervezésért, az emberi hangért, a tisztaságért, a mosolyokért minden elismerést megérdemelnek a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet dolgozói. Más kérdés, hogy az egészségügy minden intézményében ez a színvonal és ez a hozzáállás lenne természetes, de örüljünk a jó példáknak. Zircen ezt ma megtehettük.

Utózönge: védettséget igazoló kártyája a mai napig nincs. „Ők ott fönt” tudták talán, hogy nincs is védettsége? Június közepén reklamáltunk a kormányablaknál, akkor azt ígérték, két héten belül megérkezik postán. Azóta eltelt két hónap, most futjuk a második kört. Három oltással talán végre sikerülni fog.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!