Közérzet / Sport · 2017.06.24.

SZUBJEKTÍV – Igen, megvették a csapatunkat

A Veszprém Kukac már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy valami készül Hunniában. És bizony bekövetkezett. A Gazdasági Versenyhivatal rekordidő alatt áldását adta arra, hogy a Mészáros Lőrinc üzleti köreihez tartozó Duna Aszfalt megvásárolhassa a Veszprém Handball Zrt.-t. Egyelőre nem derült ki, hogy a veszprémi társaság hány százaléka került az új tulajdonoshoz.

Aminek voltaképpen semmilyen jelentősége nincs. Annak viszont sokkal inkább, hogy ami negyven évig Veszprémé volt, egyértelműen és kizárólagosan is a királynék városához tartozott, az mostantól olyan emberek és csoportok kezébe került, akiknek/amiknek semmi köze ehhez a gyönyörű városhoz és semmilyen kötődésük nincs a kézilabdához. Se érzelmi, se szakmai. A politika és a pénz felzabálta, ami a veszprémieké volt.


Semmi sem véletlen

A legszomorúbb az egészben, hogy ennek nem kellett volna így történnie. Ugyanis a politika a pénzével ezúttal nem rabolni, rombolni jött, hanem megmenteni az ország legeredményesebb, legsikeresebb férfiklubját. Ebből az is következhet, hogy ennek a történetnek valakik „megágyaztak”. Egyszer talán kiderül, hogy szándékosan duzzasztották-e majdnem kétmilliárdosra két év alatt a mínuszt, vagy a szakmai tudatlansággal párosuló totális hozzá nem értés sodorta végveszélybe és eladósorba a zsinórban négyszer is Final Fourba jutó és ott két ezüstérmet is nyerő klubot. Vagyis felelősök kerestetnek ezért a munkáért! Mert véletlenül így nem történik semmi.

Megosztó szurkolói vélemények

A hír hivatalossá válása óta a világhálón közölt írások alatt érdekes és tanulságos kommentek születtek. Van, aki azt írta, ő többet nem megy meccsre a tulajdonosváltás miatt. Volt, aki úgy vélte, hogy aki egyetlen fotót sem tett közzé a közösségi oldalán például a Final Fourról a csapattal kapcsolatosan, viszont számos írás és fotó szerepel rajta politikai témakörben politikusokkal, az miért akarja megosztani a szurkolótábort? Az élénk kommunikáció eredményeként egy új drukkermozgalom van létrejövőben: a kézilabda ürügyén bekukucskálnak egymás közösségi oldalára a „szurkeszek” megnézni, hogy ki melyik szurkolói és politikai táborhoz tartozik.

Belépett a politika

Időközben az is napvilágot látott, hogy Simicska Lajos arénabeli páholyának bérleti szerződése lejárt, amit az új vezetőség nem engedett meghosszabbíttatni. Ebből néhányan már azt a következtetést vonták le, hogy hamarosan csak a Fidesz drukkerek járhatnak majd Veszprémben Duna Aszfalt kézilabda mérkőzésre. Nos, idáig fajultak a dolgok egy tulajdonosváltással egy olyan klubnál, ahová harmincöt évig a politika nem tehette be a lábát. Legfeljebb csak a lába kisujját.

(Egyszer azért volt rá kísérlet. Az országgyűlési választásokra készülő egykori tanácselnök vörös szegfűt osztott a játékosoknak az egyik bajnoki mérkőzés előtt. Két órával a találkozó után már a rivális veszekedett a klub vezetőivel, számon kérte, hogy lehetett ezt megengedni. Aztán két választási ciklussal később ő akart a pályán átadni két értékes relikviát a csapat két legjobb játékosának, de a klub vezetősége emlékezett még arra, hogy az országgyűlési képviselő miért vonta őt felelősségre, ezért csak az öltöző folyosóján adhatta át az ajándékot, nem a kétezer néző előtt. Egy kis desszert a kilencvenes évek veszprémi sportpolitikai emlékkönyvéből.)

Meredek jövőképek

Visszatérve a szurkolói reakciókra: a legtöbb drukker a homokba dugva a fejét azt mondja, nem érdekli, ki fizeti a számlát, csak meccsre lehessen menni, Kölnbe járni, lehetőleg finálét nézni, amelyben a Veszprém az egyik csapat.

Érdekes megközelítés. Csak ehhez nehogy majd egyszer Budapestre, esetleg Felcsútra kelljen bajnoki meccsre járni. Mert Mészáros falujában már épül az ötezres csarnok. Ennél csak az lehet rosszabb, ha egyszer az új tulajdonos arra ébred, hogy tulajdonképpen ez az egész már nem is kell neki. Játsszon vele az, aki akar. Akinek mindegy, hogy mi lett/lesz ezzel a klubbal, mert „nem számít”, hogy ki a tulajdonos, az ezzel is kalkuláljon, amikor nyilvánosan fogalmaz meg véleményt a veszprémi kézilabdával kapcsolatosan. Mert a mások által felépített, megteremtett és működtetett klub mostantól teljesen más dimenzióban éli további életét.

 


[fbcomments]