Közérzet · 2020.12.02.

SZUBJEKTÍV – Fejtetőre állt a világ

Sűrűsödnek az összeomlás jelei. Azt hittük Demeter Szilárd gázkamrás jegyzetével kezdődött, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, az európaiakat pedig az auschwitzi gázkamrákban szenvedő zsidókhoz hasonlította. Holott akkor már Szájer József lemászott az esővizes csatornán, a brüsszeli melegbárban razziát tartó rendőrség elől menekülve.

Mára pedig megszületett az elmélet a német titkosszolgálati akcióról, amivel Orbán Viktor vétója miatt bünteti Magyarországot Brüsszel az Európai Parlament magyar képviselőjének lejáratásával. Mindeközben mi a vezértéma a Kossuth Rádióban ma, szerda délelőtt? Az illegális szarvasagancs gyűjtés az erdőkben. (Ami egyébként is februárban szokott aktuális lenni. Ma december 2-a van.) Mintha egy rosszul összemontázsolt tévésorozatba kerültünk volna. Vagy egy Örkény egypercesbe, amelyikben fejtetőre állt a világ. Vagy egy füves partiba, hogy stílszerűek legyünk.


Találóan írta Esterházy, ha egy konzervatív politikus lép félre, az nagyobbat szól, hiszen súlyosbító körülmény, hogy bort isznak és vizet prédikálnak, ami a kirakatba tett szigorú erkölcsöket illeti. Isten, haza, család? A Fidesznek két fontos embere is megbukott ebben a témában bő egy éven belül. De ki emlékszik már Borkaira?

Egyáltalán, ki emlékszik itt egy napnál tovább bármire is? A szavakat, fogalmakat, történeteket, tényeket súlyosan keverik, kevergetik. Nálunk a jogállamiság alapjogtiprást jelent, olykor meg fordítva, a demokrácia irányított véleményformálást, a közönségesség és gátlástalanság követendő példát. No szóval, nem ártana septiben értelmező szótárat összeállítani. Kért is miniszterelnökünk az EU-tól jogállamiság definíciót. Kezdem elhinni, hogy ebben az EU-elleni kurucos szabadságharcban tényleg belekeveredtünk a fogalmakba. Úgy tűnik, mindenki saját kedve szerint tölti fel a szavak tartalmát. Oszt jó napot!

Történik mindez egy súlyos járvány kellős közepén, amikor naponta százával halnak meg emberek, amikor az átlagpolgár azért küzd, hogy Covid-teszthez jusson, hogy időben közöljék vele az eredményt, amikor még nem fertőzött meg boldog boldogtalant. És attól fél, hogy kórházba kerül.

Őszintén, igazán el kellene gondolkodni rajta, hogyan engedhettük meg magunknak, hogy idáig jussunk?


[fbcomments]