Közérzet · 2022.12.09.

SZTRÁJK – Igazuk van, és nő az erejük!

Veszprém megyében még soha nem volt annyi iskolában sztrájk, mint csütörtökön. Országosan Magyarország egyik csücskétől (Nyíregyháza) a másik végéig (Szombathely) tartott az ellenállás lánca.

Igazuk tudatában a sztrájkolók ereje is nő. A miniszterelnök-féle szlogen – miszerint „csak legyen erőnk az igazunk megvédésére” – lassan az oktatás szereplőire is jellemző lesz.

Már nemcsak a gimnáziumok (Lovassy, Vetési), de a szakképzési centrumhoz tartozó Táncsics és a Jendrassik–Közgáz tanárai és diákjai is kiálltak az általános iskolák mellett. Az ország jövőjét meghatározó közoktatás gondjainak megoldásához szükséges párbeszéd mellett tüntettek más városokban is: Ajkán, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Várpalotán.


sztrájk, SZTRÁJK – Igazuk van, és nő az erejük!
A fotót a veszprémi Lovassy gimnázium diákja készítette

Korán reggel Pesten a fiatalok közösen telepedtek le a Blaha Lujza téren. A sztrájk miatt az Alternatív Közgáz tanulói a szülőkkel és a tanárokkal közösen nyolctól lezártak a forgalom elől egy sávot. Az iskola szolidaritási alapjából kifizették a fővárosi tiltakozó tanárok egynapi bérét. Ezen kívül fölajánlották a kirúgott tanároknak termeiket és eszközeiket, hogy azok felkészíthessék az érettségire a diákjaikat.

Orbán Viktornak papírrepülőkkel, a köztársasági elnöknek sárga rózsákkal üzentek a várban. Az Eötvösből ezer szülő aláírását tartalmazó levelet vittek a tankerületnek, miközben a gimnáziumban a diákok énekeltek, folytatták a hétfő óta megkezdett ülősztrájkot.

A XXII. kerületben a református és az állami iskola pedagógusai mellett a szülők közösen olvasták fel követeléseiket, meggyújtották az összefogás és a remény lángját.

Nagykanizsán reggel 8-kor indult útjára a Staféta az oktatásért akció. Délelőtt a tiltakozás jelképeit és a pedagógusok, szülők, diákok 9 pontját követelő petíció aláírásgyűjtő íveit adták láncban egymásnak a város oktatási intézményei. Az akcióba minden nagykanizsai általános iskola, gimnázium és szakképző iskola bekapcsolódott.

Szegeden a város ikonikus szökőkútját állták körbe a szülők, onnan üzentek részben az iskolákban sztrájkolóknak, részben az oktatás vezetőinek.

Balatonszabadiban a Kincskereső iskola diákjai közül senki nem ment iskolába. A szülők ezzel támogatták a tanárok törekvéseit.

Az egyetemi hallgatók (ELTE, Műegyetem) tereken gyűltek össze, ott támogatták a sztrájkolókat.

A felsorolásból is látható, mennyi kreatív ötlettel próbálják meg a diákok, a tanárok és a szülők eljuttatni kéréseiket, javaslataikat az ország irányítóinak. Az is kitűnik, hogy sokan vannak. Már nemcsak a fővárosi elitgimnáziumokra korlátozódik a tiltakozás, vidéken is egyre többen hallatják a hangjukat.

Magabiztosan állnak ki, mert mindenki számára egyértelmű, hogy igazuk tudatában az erkölcsre támaszkodhatnak. Erejük pedig napról napra nő.

A vezető képen tanáraikért kiálló diákok. Fotó: 444.hu

Kép forrása: Lovassy

[fbcomments]