Közérzet · 2022.09.01.

Szoftverfissítések Dúró Dóra környékén

Anno a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László pityergett egy kicsit az ATV-ben, mert Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció tagja tagja, extelevíziós lenácizta. Dúró Dóra ugyanis szobrot avatott.

Nácizástól hangos a sajtó, most éppen Horthy Miklós kormányzó szobra miatt lángolt fel újra a vita. Mostantól Dúró Dórának, a Mi Hazánk alelnökének dolgozószobáját díszíti az ellentengernagy mellszobra. Több párt hivatalos tiltakozása ellenére, érdekes módon, az Országgyűlés Hivatala nem tudta (nem akarta?) megakadályozni a volt kormányzó torzójának elhelyezését. Arra hivatkozva, hogy az Duró Dóra alelnöki irodájában áll és nem Dúró Dóra országgyűlési képviselő irodájában. A könyvégetésről elhíresült ifjú honanya, többek közt azzal érvelt az általa példamutató hazafinak minősített vitéz nagybányaira való bronzemlékezés mellett, ha Nelson Mandelának és Horn Gyulának állíthattak szobrot, akkor Horthynak miért ne lehetne?!

Toroczkai még azt is javasolta, hogy aki nácizza Horthy kormányzót, az menjen vissza az általános iskolába történelmet tanulni, szerinte nem volt az és pont.


A pártelnök úrra ráférne némi szoftverfrissítés, merthogy Horthy engedélyezte a numerus clausust, amely a zsidók egyetemre való bejutását számszerűsítette. És bizony a deportálásukra áldását adta.

Ezek tükrében mindenki elgondolkodhat rajta, hogy Horthy Miklós antiszemita és náci is volt-e? Nem állítható biztosan, az viszont igen, hogy kormányzósága idején fogadták el mind a négy zsidótörvényt, amelyek a zsidók életét alapvetően korlátozták, és a vidéki zsidóság deportálása sem zavarta. Nem ártana, ha nemcsak Dúró Dóra képviselő és párttársai tanulnák újra a magyar történelem egyik legtragikusabb fejezetét.

D. T.

Illusztráció: Pápai Gábor Népszabadság


1 Response

  1. Szelle Ernő szerint:

    A karikatúra a Népszavában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]