Közérzet · 2022.11.22.

SZOCIÁLIS TÖRVÉNY – Az embertelenség törvénybe iktatása

Ma szavazza meg a Parlament a szociális törvény módosítását, amelyről Tordai Bence országgyűlési képviselő (Párbeszéd) korábban azt mondta: az embertelenség törvénybe iktatása.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közös javaslata alapjaiban írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt. A 160 oldalas salátatörvénybe elbújtatott módosítás szerint az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott.

A szociális törvény módosítása azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa. Egészen eddig az állam és az önkormányzat feladata volt ez. A Törvényalkotási Bizottság csütörtökön némileg finomította a szöveget, most már az szerepel ebben, hogy „mindenki felelős önmagáért”, de a lényegen ez nem változtat. Szintén lényeges elem, hogy a módosítás értelmében a családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük lesz segíteni a hozzátartozójukon. Korábban általánosságban írt a törvény a család felelősségéről.


A módosítás szövegéből nem derül ki, hogy mi a célja a kormánynak ezzel az egésszel. Mindenki csak találgatja, mi indokolja a szociális törvény átírását egy közelgő válság előtt, milyen gyakorlati következményei lesznek a szociális ellátásokra nézve.

A szavazás napján több mint 30 szakmai szervezet közösen tiltakozik a szerintük alkotmányellenes javaslat miatt.

A képen Juhász Imre fekszik az ágyában a Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ kórházának egyik kórtermében Budapesten 2013. január 16-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kép forrása: MTI/MTVA

1 Response

  1. 2022.11.23.

    […] sok mindent lehetne írni erről a tróger törvénymódosításról. Most csak annyit említünk, ha egy hozzátartozók nélküli […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]