Közérzet · 2022.02.08.

Szlovénia: Orbán-közeli kézbe kerülhetnek a szállodáik

Szlovénia „kiárusítása” ellen tüntettek magyar színekkel – nem először – február első péntekén nemcsak Ljubljanában, hanem Izolában, Celjében, Slovenj Gradecben és más szlovén városokban.

A tiltakozás jelképe a magyar piros-fehér-zöld volt. Ezekkel a színekkel festették át Szlovénia térképét, rajta 12, szintén piros-fehér-zöld pöttyel. Ezek a Száva-csoport tulajdonában levő, a jelek szerint Orbán Viktor köreinek tulajdonába kerülő szállodákat jelölték.

A helyi lapok arról írnak, hogy a Janša-kormány egyenesen Orbán bizalmasainak a kezére játssza a Száva-csoportot. Az amerikai társtulajdonos kiszállt volna az üzletből, a szlovén állam azonban nemcsak elővásárlási jogával nem kíván élni, hanem még saját üzletrészétől is megválna. A névleges magyar vevő és az üzletet finanszírozó magyar alapkezelő egyaránt az Orbán családhoz, egészen pontosan a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – írták.


A Száva-csoport tulajdonában három muravidéki termálfürdő, változatos bledi pihenőhelyek és három tengerparti nyaralóhely van az előkelő Portorožban, Izolában és Strunjanban. A lánchoz összesen tizennyolc szálloda, öt apartman-komplexum, négy kemping és két glamping (luxuskemping) tartozik. A szállodai szobák száma meghaladja a 3000-et, a kempinghelyeké az 1200-at. A Száva öt aquparkjában, nyolcvanegy úszómedencéjében, huszonöt csúszdáján, egy golfpályáján, tíz wellness- és három egészségügyi központjában kezeltethetik magukat, lazíthatnak és pihenhetnek a vendégek. Számuk évente meghaladja a 600 ezret. Ebben nem kis szerepet játszik, hogy hatvan konferenciateremben évente 1300 üzleti és szakmai találkozót szerveznek. A csaknem 1500 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport éves bevétele nagyjából 100 millió euró, azaz 36 milliárd forint, adózás előtti jövedelme pedig ennek az egyötöde. A szlovén állam – szlovén adófizetők pénzéből – 2017 és 2019 között csaknem 43,7, 2020-ban pedig további mintegy 28 millió eurót költött fejlesztésekre.

A vevő, pontosabban a finanszírozó a Jellinek Dániel tulajdonában álló Diófa Alapkezelő. Jellinek a Forbes szerint a tizedik leggazdagabb magyar: vagyonát 107,5 milliárd forintra becsülik. Vezetésével az Indotek – amelynek ügyvezető igazgatója és többségi tulajdonosa – szép csendben az ország legnagyobb ingatlanbirodalmát vásárolta össze bevásárlóközpontokból, irodaházakból és raktárakból. Összesen 21 pláza tartozik a csoporthoz, és övé az egykori Csepel Művek iparterület egy része is.

Németh Árpád írása az euronews.com-on.

A képen Szlovénia kiárusítása – a magyar színekkel. Fotó: Damjan Žibert/24ur.com


[fbcomments]