Kultúra · 2023.03.19.

Sziveri-díj: Idén Juhász Tibor kapja

A 2023. évi Sziveri-díj Juhász Tibor fiatal salgótarjáni költőt, írót illeti meg – a kuratórium döntése szerint. A díjat korábban Veszprémben, majd tavaly Paloznakon adták át. Idén Budapesten landol az ünnepség.

A fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított díjat 2023-ben a Salgótarjánban élő Juhász Tibornak ítélte oda a Sziveri János Társaság. Juhász Tibor 1992-ben született Salgótarjánban, költő, író. Az Irodalmi Szemle online és a Pannon Tükör szerkesztője. A Debreceni Egyetem doktorandusza.

A társaság tagjaiból álló kuratórium indoklása szerint: „Az írói teljesítmény és a morál egységére kitüntetetten ügyelő Juhász Tibor több műfajban alkotó, de mindenekelőtt a líra vezető szerepét valló költő. Nemzedékében a hazai szociografikus hagyomány egyik életben tartója s az irodalmi közéletben is mozgástérhez jutó, magabiztos szerkesztő. Megrendítő az a tárgyilagos tisztaság, ahogyan a felnevelő és elengedő közegéről versben beszélni tud, ez az egyik legnehezebb írói feladat. Ez nem az a környék (2015) és a Salgó blues (2018) műveivel és az utánuk megjelent, a nemlétezés korosztályi tapasztalatát felvető Amire telik (2021) verskötetével érdemelte ki a 2023. évi Sziveri János-díjat.”


Sziveri-díj, Sziveri-díj: Idén Juhász Tibor kapja
A díjat az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére alapították 1991-ben. Fotó: Sziveri-honlap

A Sziveri-díj az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékét örökíti meg. A költő halála után, 1991-ben alapította a Sziveri János Társaság, melynek tagjai: Reményi József Tamás, Szörényi László, Thomka Beáta, Balázs Attila, Zalán Tibor, Utasi Erzsébet, Hafner Zoltán, Csehy Zoltán, Ladányi István, Géczi János, Kollár Árpád, Orcsik Roland, Szűgyi Zoltán, Kalapáti Ferenc, Győrffy Ákos, Mikola Gyöngyi, Virág Zoltán, Áfra János, Nemes Z. Márió, Sándor Zoltán, Terék Anna és Fenyvesi Ottó (elnök).

A Sziver-díj átadása március 29-én 17.30-kor lesz Budapesten, a Kis Présház kávézóban (Budapest, Bartók Béla út 44.). A díjazott Juhász Tibor alkotómunkáját Géczi János méltatja. Szeretettel várnak minden irodalomkedvelőt a felolvasással egybekötött rendezvényre.

Vezető képünkön: Az idei Sziveri János-díjas Juhász Tibor fiatal költő, író. A hazai szociografikus hagyomány egyik életben tartója. Fotó: Helikon


[fbcomments]