Életmód · 2017.10.14.

SZÍV – Életmentést tanultak a lovassysok

Közel száz lovassys diák tanulhatta meg a szakszerű újraélesztés fortélyait az Országos Mentőszolgálat új kampánysorozata keretében. A szervezet kezdeményezését az Irie Maffia zenekar és új slágere is segíti.

A különleges és újszerű kampány során budapesti és vidéki fesztiválokra, iskolai rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. A képzés szükségességét jól mutatja, hogy naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívleállás következtében, köztük sokan közterületen, így az ő esetleges újraélesztésük azokon múlik, akik a közelükben vannak éppen.


Veszprémben, az első vidéki állomáson, a mentőszolgálat munkatársai mellett – az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával – a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjai közreműködésével oktatták az életmentő ismereteket. Egyúttal bemutatták a programhoz kapcsolódó kisfilmet is, amely itt érhető el.

Az új kampány népszerűsítését és a fiatalok megszólítását segíti egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is. A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere lesz az újraélesztők zenéje. A ritmus illeszkedik a mellkas-nyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek szánja, és a rendezvényekhez kapcsolódva elő is adja.

Drahos Nikolett


[fbcomments]