Közérzet · 2017.01.29.

SZÍNHÁZKERT – Legyen élő, közösségi tér az Elnökök ligete!

A Veszprémi Települési Értéktár létrehozásáról 2013 tavaszán határozott a városi közgyűlés, arra kérve a veszprémieket, segítsenek feltölteni azt a „kincseskamrát”, amelybe városunk építészeti, tárgyi, szellemi örökségét gyűjthetjük, hogy örökül hagyhassuk az utódainkra. Az értéktár az elmúlt években szépen gyarapodott, az önkormányzat honlapján bárki megtekintheti, milyen tartalommal.

Legutóbb a tavaly novemberi közgyűlésen fogadtak el négy előterjesztést, ennek köszönhetően a Petőfi Színház épületével, a város tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokkal, veszprémi köztéri alkotásokkal és az Elnökök ligetével bővült a „gyűjtemény”. Mivel ez utóbbiról keveset tudunk, az egyik előterjesztőt, Wéber Lászlót kértük arra, hogy megismertesse olvasóinkat az Elnökök ligetének történetével.

A Közép-európai államfők hetedik csúcstalálkozóját 2000 áprilisában Magyarországon rendezték meg – mondja Wéber László. – Göncz Árpád, akkori köztársasági elnök javaslatára, kicsit a balatonfüredi Tagore-sétány által ihletve, az államfők, illetve képviselőik tizenkét fát ültettek el az egykori Püspökkertben együttműködésük és a jövőbe vetett hitük szimbólumaként. Amikor Göncz Árpád meghalt, sok veszprémi, köztük én is, az Elnökök ligetében rótta le tiszteletét. Akkor vettük észre, hogy a bolgár elnök fája hiányzik. A Világos Veszprémért Mozgalom tagjaival megszerveztük a fa pótlását, és elhatároztuk, hogy megpróbálunk egyfajta védőernyőt kiterjeszteni az Elnökök ligete fölé. Ennek eredményeként született meg az előterjesztés, amelyben az értéktárba történő felvételt kezdeményeztük, és amit magánszemélyként, dr. Táncsics Aladárnéval közösen adtunk be.

Élő, közösségi tér lehetne az Elnökök ligete. Fotó: B. Sz.

Élő, közösségi tér lehetne az Elnökök ligete. Fotó: B. Sz.

Az első körben elutasított, majd átdolgozott kérelmet végül elfogadta a közgyűlés, így remény van rá, hogy az Elnökök ligete Veszprém kulturális és turisztikai térképére is felkerüljön. Wéber Lászlónak arra is vannak ötletei, hogyan lehetne élettel megtölteni, igazi közösségi térré formálni az emlékhelyet, amelyre az elmúlt másfél évtizedben a feledés homálya borult. Az Emléktár Bizottság tagjaihoz a következő javaslatokat juttatta el:

LigetFest – Európa-nap Veszprémben néven civil piknik megrendezése április 29-én, a fák elültetésének évfordulóján.

A Gizella-napok rendezvénysorozatának keretében Európa májusfájának felállítása.

Az Elnökök falának kialakítása a ligetet szegélyező támfalon, ahol a fát ültetett elnökök portréi mellett a liget és a Püspökkert rövid története, valamint a testvérvárosok bemutatása is helyet kaphatna.

Zászlóerdő – Testvérvárosok ösvénye néven szerepel a következő gondolat, amelynek lényege, hogy a fák által képviselt nemzetek és a testvérvárosok – intézmények és civilek által gondoskodásba fogadott – zászlói teremtsenek új turisztikai attrakciót.

Európai Egyesült Álmok az Olvasókertben – ez a könyvtár már meglévő programjának kiterjesztését jelentené, esti fáklyás felolvasással a ligetben érintett országok szépirodalmi remekeiből.

A Green Connect egy igazi zöld javaslat napelemes telefontöltő állomás létesítésére.

A Mesélő fák ötlete ugyancsak tetszetős: a liget fáinál elhelyezett táblákon olyan QR-kódok jelennének meg, amelyeknek segítségével az adott országok népmeséiből találhatnának válogatást a parkba látogatók.

A sort a Ligetszín zárja, ami a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesületével és a Petőfi Színházzal összefogva egy új játszóhelyet jelentene olyan kísérletező jellegű mini színházi produkciók bemutatására, amelyek nem igényelnek kőszínházi hátteret.

A beadványra érkezett válasz szerint az ötletek megfontolandók, de nem tartoznak az Értéktár Bizottság hatáskörébe. Az ígéret szerint visszatérnek rá, amikor a színházkerti rehabilitáció elkezdődik. Kíváncsian várjuk a folytatást!


[fbcomments]