Kultúra · 2016.05.30.

SZÍNHÁZ – Jön a pécsiek Piszkavasa

A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába válogatott, kirobbanó sikerű előadást láthatnak a Pannon Várszínház nézői csütörtökön a Hangvillában: a Pécsi Harmadik Színház vendégjátékát, Martin McDonagh Piszkavas (Leenane szépe) című vígjátékát – Parti Nagy Lajos zseniális magyar szövegével, Bacskó Tündével és Füsti Molnár Évával a főszerepben.

A Piszkavas Martin McDonaghnak, a kortárs angolszász drámairodalom fenegyerekének sötét vígjátéka, egy trilógia része, amely szerzőjét egy csapásra ismertté és elismertté tette világszerte. A darab a harmincas éveiben járó, lassan vénkisasszonnyá savanyodó Maureen és zsarnoki természetű anyja, Mag történetét meséli el. Mi lesz, ha két, érzelmileg sérült nő eseménytelen, acsarkodással kitöltött életébe betoppan egy férfi? Vajon beteljesülhet-e Maureen életének első és utolsó szerelme?


Maureen szerepében Bacskó Tünde látható, Maget, az anyját Füsti Molnár Éva játssza, Pato Dooleyt László Csaba, Ray Dooleyt, az öccsét Tatai Gergő alakítja, az előadást Vincze János rendezte.

Bacskó Tünde az olvassbele.com-nak így nyilatkozott a szerepéről:

Óriási út volt, mire megértettem, magamévá tettem ezt a szerepet. Amikor Vincze János rendezői elképzelései teljesen eljutottak hozzám, akkor képes voltam kihozni magamból ezt a bonyolult, sokrétű alakot. Valójában egy normális, hétköznapi ember, persze rengeteg problémával, s egyszer csak átcsap defektté, s olyan dolgokat tesz meg, amire csak önkontroll nélküli lények képesek. Ez életem eddigi legkeményebb munkája, pedig hasonló nőket eddig is játszottam Pécsett és másutt. Szinte felfalt ez a szerep, ugyanakkor egyfajta lubickolás is, hiszen annyi mindent lehet kipróbálni, megmutatni, más lénnyé válni benne, s mindezt egy előadáson belül, úgy, hogy a dráma mellett ott van a humor is.

A Piszkavas június 2-án, csütörtökön 19 órakor lesz a Hangvillában. Részlet az előadásból itt.


[fbcomments]