Közérzet · 2022.10.31.

Szerhij Zsadan szívszorító írása a háborúról

A hazájában, Ukrajnában rocksztárként ünnepelt Szerhij Zsadan kapta idén a Német Könyvkereskedők Békedíját. A Harkivban élő Zsadan szívfájdítóan gyönyörű szöveget olvasott fel az október 23-ai díjátadón Frankfurtban, amelyet most az ÉS közöl Vonnák Diána fordításában.

(Nem sokkal a Békedíj átadó ünnepsége után derült ki, hogy az ukrán költő, író, zenész, fordító decemberben az idei Hannah Arendt-díjat is átveheti.)

Alább rövid részleteket közlünk Szerhij Zsadan írásából.


„…A háború terében élő ember igyekszik nem szőni semmiféle tervet, próbál minél kevesebbet gondolni arra, hogy milyen lesz holnapra a világ. Súlya és jelentése csak annak van, ami itt és most történik veled, értelme csak olyan dolgoknak és embereknek, akik legkésőbb holnap reggelre itt lesznek – ha megmaradsz, és felébredsz egyáltalán…”

„…A háború általában olyan dolgokat mutat meg, amelyek régóta rejtve voltak, a háború a kényelmetlen kérdések és a nehéz válaszok időszaka. Ez a háború, amelyet az orosz hadsereg indított, azonnal egy sor olyan kérdést is felszínre hozott, amelyek messze túlmutatnak az orosz–ukrán kapcsolatok kontextusán. Így vagy úgy, a következő években muszáj lesz beszélnünk egy sor kényelmetlen kérdésről: populizmusról és kettős mércéről, a felelőtlenség és a politikai konformitás kérdéseiről, az etika szempontjairól, amelyek, mint kiderült, rég reménytelenül eltűntek azoknak a szótárából, akik a modern világ ügyeiben sorsdöntő szereppel bírnak. Mondhatnánk, hogy ezek politikai kérdések; hogy éppen erről, a politikáról kell beszélnünk. A politika azonban ebben az esetben csak bizonyos dolgok kivetülése, egyfajta felszín, lehetőség arra, hogy elkerüljük az éles sarkokat, és ne nevezzük a nevükön a dolgokat. Márpedig a dolgoknak éppen arra van szükségük, hogy a nevükön nevezzék őket. A bűncselekményt bűncselekménynek. Szabadságnak a szabadságot. Az aljasságot aljasságnak. Háborús időkben ezek a szavak különösen kifejezők és élesek. Sérülés nélkül nagyon nehéz megkerülni őket. És nem is kell megkerülni őket, egyáltalán nem kell…”

Szerhij Zsadan Szóljon ez a szöveg másról, mint a háború című írását ezen a linken olvashatják el teljes terjedelmében egy rövid reklám megtekintése után.

A képen Szerhij Zsadan a Békedíj átadásán október 23-án a frankfurti Szent Pál-templomban. Fotó: Christoph Hardt/Panama Pictures/IMAGO


[fbcomments]