Kultúra · 2017.02.02.

SZERETFÖLD – Elkészült a veszprémi film

Sajtóközleményt adott ki a közösségi összefogásból készült, Szeretföld című játékfilm rendezője, a családjával Bándon élő Buvári Tamás, amelyet az alábbiakban közlünk. A film díszbemutatója február 14-én lesz Veszprémben az alkotók, a filmben közreműködők és a támogatók számára. A játékfilmet Iancu Laura kisregényének alapján forgatták Veszprémben és környékén színészek és amatőr szereplők közreműködésével.

Örömmel adjuk hírül, hogy elkészült a Szeretföld című magyar játékfilm.


Díszbemutatója február 14-én, további bemutatója február 20-án lesz Veszprémben, a Cinema City Balatonban. Ezek a vetítések az alkotók, a filmben közreműködők és a támogatók számára szervezett vetítések. Reméljük, hogy a későbbiekben lesz rá mód, hogy az érdeklődő veszprémi közönség is megnézhesse a Szeretföldet – dolgozunk rajta. A Szeretföld premier előtti vetítése február 13-án este lesz a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjében – ahol a film egyes jeleneteit vettük fel. Ezzel a vetítéssel a köszönetünket fejezzük ki a támogatásért, illetve hangsúlyozni szeretnénk a társadalom peremére szorult emberekkel való törődés fontosságát.

A film szakmai bemutatója március 7-én lesz Budapesten, a Toldi moziban. A Szeretföld moziforgalmazásáról és fesztiváloztatásáról folyamatosan történnek az egyeztetések. További fontos hírünk, hogy a Szeretföld alkotói közösségéből megalakult a SzeretFilm Stúdió filmes műhely (www.szeretfilm.hu), amely már most több filmterv megvalósításán dolgozik – lehetőséget kínálva ezzel a helyi filmes alkotóknak, fiatal tehetségeknek a helyben történő kibontakozásra.

A Szeretföld előzetese a jövő héten jelenik meg egy speciális online kampány keretein belül.

A Szeretföld Iancu Laura azonos című regényének felhasználásával készült, és közösségi finanszírozással valósult meg, rendkívül szerény költségvetésből. Főbb szereplői: Lipták Jeanne, Nagy Zsolt, Turós-Máté Kinga, Trokán Anna, Trócsányi Gergely, Lengyel Ferenc, Kőrösi Csaba, Máté P. Gábor, Módri Györgyi, Buvári Csege. Fényképezte Ladányi János és Lovasi Zoltán, producerek: Gecs Mónika, Dósay Norbert és Németh Csaba.

Sokan és sokat tettünk azért, hogy ez a film elkészülhessen és mint magyar játékfilm, amely valóban rendkívüli körülmények között, széleskörű összefogással valósult meg, február 14-én az útjára induljon. Egy olyan útra, amelyen nagyon reméljük, nagyon sok nézőhöz eljut majd. Talán ez a filmünkkel kapcsolatos legkomolyabb elvárásunk, legnagyobb reménységünk.

A Szeretföld egy veszprémi film. Legfőképpen mi, veszprémiek és Veszprém környékiek fogtunk össze a megvalósulásáért. Tettük ezt azért, mert hittünk benne, hogy a Szeretföld olyan lényeges dolgokról szól, olyan fontos kérdéseket vet fel, amelyek megválaszolásával és a film megtekintése után gondolatainkat, érzéseinket megosztva egymással, építő emberi megoldásokra találhatunk. Olyan megoldásokat, amelyekért érdemes és fontos dolgozni. Tettük továbbá azért, mert úgy éreztük, ha sok ember összefog, megvalósítható a legnehezebb feladat, a legmerészebb álom is. Megvalósult. Ehhez szükség volt budapesti barátaink, ismerőseink támogatására, amit nem felejtünk, és nagyon szépen köszönünk! Köszönjük továbbá Iancu Laurának, a Szeretföld című regény írójának, hogy hozzájárult ahhoz, hogy ez a film ilyen módon valósulhasson meg, eltérően attól, ahogyan ő annak idején megálmodta és megírta a Szeretföldet.


[fbcomments]