Közérzet · 2015.12.31.

Szeretet és békesség jusson minden napra

Több évtizedes szokásom, hogy december végén végiglapozom a naptáram, hetenként rápillantva a napokra, mi jó és kevésbé kellemes történt életünkben a lassan tovatűnő évben.

Sikerült-e teljesíteni és miképp a bevállalt vagy kötelezően végrehajtandó feladatokat? Programok, események, számok, élmények és nagyon is felejthető dolgok. Volt történés bőven, a lapozással mégis hamar az utolsó oldalhoz érek, ez 2015-ben az 53. hét. Túl vagyunk a karácsonyon, jeles névnapokon, az újbor megáldásán és néhány János-áldáson.


Ilyenkor még a csörgőóra is megpihen, megszűnt az egész évi rohanás. Jelképesen megáll az ország, pihen az iskola, a gyárak, üzemek java része. Elcsendesült a világunk az utóbbi napokban, hogy ma új erőre kapva, kicsit hangosabban átlépjünk egy új kapun. Számadásra készülünk és körvonalazódnak az újévi fogadalmak. Néhány apró feladat még maradt, így volt ez eddig minden évben. Egy biztos, hogy a lelkünk mélyén mindenképp hálával tartozunk a teremtőnek, már csak azért is, mert ismét megéltünk egy évet. Apró nyugtalanság a szívekben. Várakozás, remény keveredik egymással. Most néhány órára mégis azt ajánlom magamnak és mindenkinek, ha végiggondolta a 2015. évet, adjon helyet szívében a szórakozásnak, mulatozásnak. Aztán egy pillanatra éjfélkor emeljük poharunkat szeretteinkre, barátainkra és arra, hogy békében élhessünk. Adassék meg ez ott is, ahol ma még fegyverek ropognak. Legyen meg a mindennapi kenyerünk és jusson belőle a rászorulóknak. Erősödjön meg hitünk, hogy embertársaink, éljenek bár a világ bármely részén is, nem feltétlenül ellenségeink. Nem a házunkra, kultúránk elpusztítására törnek, nem akarják javainkat elvenni tőlünk. Egyszerűen emberként szeretnék élni az életüket. Tiszteljük egymás világnézetét és vallását, mert a bennünket összekötő szeretetet csak így sokszorozhatjuk meg!

Kívánom, hogy a politikusok kevesebb borsot törjenek az orrunk alá. Az emberi önzést, a kapzsiságot száműzzük életünkből.

2012 szilveszter napján írt versemmel kérem, hogy vágyaik teljesüljenek, legyenek egészségesek és boldogok a hamarosan beköszöntő 2016. évben!

Boldog új esztendőt!

 

Fohász

Az éjféli harangszónak messze száll a hangja,

hirdeti, hogy az Óévnek most van fordulója.

Hálát adva áldást kérek minden földi lényre

és lélekben megbékélve a tovaszálló évre!

 

Szeretet és békesség jusson minden napra,

mindennapi kenyerünk is nyitott asztalunkra.

Adjon Isten Mindnyájunknak reménykeltő évet,

Szeretetet, egészséget és sok-sok bölcsességet!

 

György István Péter


[fbcomments]