Közérzet · 2021.12.27.

Szentestén a kormány kiborította a kasszát

Jól kiköltekezett a kormány december 24-én. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az idei költségvetés terhére több mint 860 milliárd forintot osztott ki a kormány az utolsó pillanatban.

Az összeg jelentős részét, 713,4 milliárd forintot a Gazdaságvédelmi Alapból juttatja a kormány, aminek idei kiadásai így már elérik a 3977 milliárdot.

A karácsonyi adakozásból kórházak adósságfinanszírozására 44,5 milliárd jutott, 94,5 milliárd a Tihanyi Alapítvány pénzbeli vagyoni juttatására. A Bethlen Gábor Alap pluszkiadásainak finanszírozására, a külképviseleteknek költségeik fedezésére, egyetemek és főiskolák támogatására több tízmilliárd megy. Nem ennyire, de jól járt néhány helyi önkormányzat is, például Tiszaderzs, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tomajmonostora, Nagyiván, Nagyar önkormányzata, amelyek ki tudja mióta várhattak a több tízmilliós támogatásra.

A továbbiak: diaszpóra ösztöndíjazása, történetkutató intézet, levéltárak, kulturális feladatok és szervezetek támogatása, sportlétesítmény-fejlesztések támogatása 700 millió, turisztikai fejlesztések 1,2 milliárd, Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatása 6 milliárd, kiemelt sportegyesületek támogatása 4 milliárd.

(A Magyar Nemzeti Bank elemzői szerint december elején a Gazdaságvédelmi Alapból már jutott turisztikai fejlesztésre, továbbá a határon túli gazdaságfejlesztési programokra 90 milliárd, 82 milliárd a Budapest–Belgrád-vasútra, 62 milliárd a honvédség fejlesztésére, 39 milliárd kiemelt sportlétesítmény beruházásokra.)

Forrás: 444.hu, nepszava.hu

Fotó: Getty Images


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!