Kultúra · 2022.09.21.

SZENT MAURÍCIUSZ MONOSTOR – Gellért Ünnep Bakonybélben

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei idén először rendezik meg a Gellért Ünnepet szeptember 24-én és 25-én. Ennek keretében komoly- és könnyűzenei koncertek, valamint szabadtéri képzőművészeti kiállítás és workshop várja az érdeklődőket.

– Egy hely szelleméhez sokat hozzátesznek azok a nagy formátumú emberek, akik ideiglenesen vagy tartósan lakóhelyül választják – közölte portálunkkal dr. Baán Izsák OSB perjel. – Nincs ez máshogyan Bakonybéllel sem, a Magas-Bakony csúcsai között meghúzódó, tágas völgyben található faluval, melynek bencés monostora ezer évvel ezelőtt két európai hírű és szentség hírében álló szerzetes jelenlétének köszönhetően jött létre. A monostor alapítójának tartott türingiai-bajor Szent Günter után 1023 és 1030 között a velencei Szent Gellért volt az itt élő emberi-spirituális közösség vezetője. Tehát Gellért Bakonybélbe érkezésének ezredik évfordulóját ünnepelhetjük jövőre. Bakonybél település és a monostor jelentős spirituális, szellemi vonzerővel bír, történelmi múltja, épített öröksége, egyházi, történelmi, művészeti értékei teszik egyedivé a térségben. Írók, muzsikusok, képzőművészek választják második, vagy akár első otthonuknak. A turisták, zarándokok pedig a szellemi feltöltődést is keresik e befogadó településen.

A közelmúltban megújult bencés monostor szerzetesei idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a bakonybéli Gellért Ünnepet, melynek keretében komoly- és könnyűzenei koncertek, valamint szabadtéri képzőművészeti kiállítás és workshop várja az érdeklődőket. Amikor az erőszak és a válság sötét felhői gyülekeznek Európa egén, s sokakat kerít hatalmába a magány és a félelem, még nagyobb szükség van arra, hogy az erdővel övezett, kivételes szépségű helyen a monostor szakrális tereiben a zene és a műalkotások segítségével lehetőség nyíljon az ide látogatók és itt lakók számára a belső harmónia keresésére és a másokhoz való kapcsolódásra.


A Gellért Ünnep programja ezen a linken olvasható. A napközbeni programok monostori belépőjeggyel ingyenesen látogathatók, a 24-ei és 25-ei esti koncert ingyenes.

Képünkön a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor. Fotó: pannonhalmifoapatsag.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]