Közérzet · 2017.09.12.

SZEMÉTÜZLET – Hülyének nézik az embereket

Meddig lehet a vonatkozó jogszabályokkal ellentétesen törvénytelenül és büntetlenül szennyezni környezetünket az Észak-Balatoni Regionális Hulladékkezelő királyszentistváni komplex hulladékkezelő központjánál? tette fel a kérdést augusztusban, most éppen Mesterházy Attila országgyűlési képviselő ezúttal Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, aki válaszolt is. Jobb, ha nem mondom, mit.

A kérdést ez idáig sokan és sokszor feltették, főleg az ocsmány bűzben élő települések lakói. Írtak, tiltakoztak, érveltek, dokumentáltak, magyaráztak, fenyegetőztek. Minden hivatalos fórumot, személyt, támogatót, képviselőt, környezetvédőt, kormányhivatalt megkerestek tisztességtudó kérelmeikkel és panaszaikkal, nem hivatalosan és hivatalosan. Képviselők, környezetvédők minden követ megmozgattak, az érintettek közösségi oldalukon fotókkal, dokumentumokkal bizonyítják, mit kénytelenek elviselni, és nagy bizonyossággal az unióig is elmennek, mert máskülönben belefulladnak a szemétbe.


Iszonyatos állapotok uralkodnak a környéken. Mára már mindenki előtt világos, hogy a drága és korszerű gépekkel és csarnokokkal felszerelt, uniós pénzekből épült korszerű hulladékkezelő egy szemétdomb lett, ahová válogatás nélkül ömlesztik a szemetet.

Eddig csak egyszer szeppentek meg az illetékesek, amikor az érintettek tiltakozást szerveztek a közösségi oldalukon. Nahát, azt azért már ne! – gondolták, aztán rendeztek nekik egy kirakatbeszélgetést, hülyének nézvén őket. Azután méltóztattak leereszkedni a bűzig, és néhány polgármester, fideszes frakcióvezető meg a nemzeti kukaholding vezérigazgatója bebalettozott a szeméttelepre körülnézni. Ejnyebejnyéztek egyet, és közölték, hogy mindent megtesznek, intézkednek és majd rendben lesz, megszüntetik a bűzt.

Ne vicceljünk már! Leszakad a pofám! Emberek, még mindig nem világos, hogy nem lehet megszüntetni a bűzt?

Ehhez magát a telepet kell felszámolni, feldolgozni a hatalmas mennyiségű szemetet, amit továbbra is ömlesztve szállítanak a telepre mindinkább növelve a bajt. Nehogy azt higgyük azonban, hogy maguktól megteszik! Tegyük világossá a dolgokat: arra kell számítani, hogy a fél országban leállhat a szemétszállítás, mert úgy államosították a hulladékgazdálkodást, hogy háromszor drágább, mint a korábbi, jól működő közszolgáltatás, amit szétbarmoltak és a rezsicsökkentéshez kapcsolódó áremelési tilalom miatt csődközeli állapotba juttattak.

A szeméttelep veszteségesen működik, a nemzeti kukaholding számlázni is képtelen, így nem fizetünk a szemétszállításért – a közszolgáltató a munkát ennek ellenére heti rendszerességgel elvégzi (köszönet neki!) –, de mivel a holding nem számláz, nem is fizet, így adósságba kergeti a közszolgáltatókat, amelyek hitelekből tartják fenn magukat. Ameddig valamennyien – velünk együtt – bele nem fulladnak a saját nagy nemzeti szemétüzletükbe.

(A helyzetet a lakók folyamatosan dokumentálják. Az általuk készített fotók itt megtekinthetők.)


[fbcomments]