Közérzet / Életmód · 2018.01.19.

SZEMÉTÜGYEINK – Mindannyiunk felelőssége

Portálunk Napimorgó rovatában, 2018. január 12-én megjelent írásunkkal kapcsolatosan a VKSZ (Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.) és a VHK (Veszprémi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) levélben küldte el észrevételeit, amit változtatás nélkül közlünk. 

Tisztelt Veszprémkukac Szerkesztőség!


A szolgáltató sajnos már régóta küzd a cikkben is leírt jelenséggel, a hulladék közterületre/szelektív gyűjtőszigetre/járdaszigetre/parkerdőbe történő illegális elhelyezésével, végső soron az emberi felelőtlenség, olykor kulturálatlanság megnyilvánulásával.

Valóban, a házhoz menő lomtalanítás szolgáltatást veszprémi lakosok évente egyszer vehetik igénybe május és szeptember között. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a lomok beszállítása csak és kizárólag ebben az időszakban történhet. A Kistó utcában működő hulladékgyűjtő udvar egész évben fogadja a veszprémiektől a lomhulladékot és ugyanúgy díjtalanul veszi át. Számunkra is érthetetlen, hogy egyesek ennek ellenére miért a parkerdőig vonszolják el az ágybetétet és tévét, amikor ugyanezzel az erővel a gyűjtőudvarban is leadhatnák.

Próbálkoztunk már több mindennel! Tájékoztató kampányokat indítottunk az írott és online média hasábjain, kiadtuk a Veszprémi Kalendáriumot, amit minden veszprémi postaládájába eljuttatunk, információs táblákat helyeztünk ki a kritikus területekre a hulladéklerakás helyes módjáról, helyszínéről, telefonszámot, honlapcímet adtunk meg az érdeklődőknek. Hulladék Kommandót működtetünk Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával és Közterületfelügyeleti csoportjával, melynek eredményeként az illegális hulladéklerakások körülbelül 50%-ában sikerül az elkövetőt megtalálni, és a tettet szankcionálni.

Az esetenként megnyilvánuló lakossági nemtörődömséggel azonban sajnos nem tudunk mit kezdeni. Fentiekből fakadóan most Önöket is tisztelettel arra kérnénk, hogy a későbbiekben legyenek partnereink és az erre vonatkozó problémák/anomáliák bemutatása helyett, inkább a kezeléséhez szükséges, új szemléletmódot képviseljék, ami adott esetben az egyén felelőségét is kihangsúlyozza! A megtermelt hulladékáért ugyanis mindenki saját maga tartozik felelőséggel és bizony ez a felelősség anyagi vonzattal is jár. Nekünk is fizetni kell a gyűjtésért, a szállításért, a hasznosításért és nem jó irány, azt gondolni, ha közterületre teszik ki a hulladékot megszabadultak egy problémától és semmi dolguk vele. Mérgezi a városképi látványt, és rengeteg plusz költséget jelent a szolgáltatónak külön járműveket és személyzetet mozgósítani ilyen feladatokra.

A hulladékgyűjtés szervezése éves szinten, de napra lebontva történik meg. Veszprém és 27 település kommunális és szelektív hulladékainak gyűjtése, a tavaszi és őszi zöldhulladékgyűjtés, valamint a lomtalanítás és házhoz menő veszélyes hulladékgyűjtés szolgáltatás mind-mind egy összehangolt rendszer részei, amikhez műszaki és humán infrastruktúrát kell rendelni. Nem panaszként írjuk, nekünk szolgáltatóként ez a dolgunk, de ha ebből a rendszerből az emberi hanyagság miatt kell időről időre járműveket és embereket kivonnunk, akkor azt bizony megsínyli a többi szolgáltatás. Nem végtelenített jármű parkkal és emberállománnyal rendelkezünk, hanem korlátozott lehetőségekkel és szigorú beosztási rendszerben működő infrastruktúrával.

Kérjük tehát, segítsenek Nekünk, hogy a további, közszolgáltatásokat érintő kérdésekben a valódi felelősökre morgolódjunk!

Köszönettel, üdvözlettel a VKSZ Zrt. és a VHK Kft. dolgozói nevében

Köller Tamás
titkárságvezető


[fbcomments]