Közérzet · 2016.05.31.

SZEMÉTÜGY – Hatósági bejárás, hatósági eljárás

Hartmann Ferenc és Katanics Sándor képviselők (Demokraták Veszprémért) jó időzítéssel, éppen a Föld napján ruccantak ki áprilisban a királyszentistváni hulladéklerakóhoz körülnézni, majd Hitchcocki állapotok címmel sajtótájékoztatón számoltak be a látottakról. Mi sem voltunk restek, megnéztük, igaznak bizonyulnak-e a környékbeliek kósza információi a depónián uralkodó áldatlan állapotokról.

Ezek után az áprilisi közgyűlésen szócsata alakult ki a Hartmann Ferenc és Czaun János (Fidesz–KDNP), a hulladékgazdálkodási társulás elnöke között. Utóbbi napirend előtti felszólalásában közölte, hogy képviselőtársa enyhén szólva nem mondott igazat, amikor beszámolt a depónián tapasztaltakról.


Nagy szerencse – mondta –, hogy a két képviselő mellett valóban hozzáértő személyek is látogatják a telepet, és a Környezetvédelmi Felügyelőség, valamint különböző szakhatóságok mellett az unió is ellenőrzi a tevékenységünket. Az elmúlt évtizedben, mióta én vagyok a társulás elnöke, hiányosságot nem találtak.

A társulás vezetősége a Hartmann képviselőnek címzett májusi levelében hasonlóképpen fogalmazott: a királyszentistváni hulladéklerakóban minden tökéletesen rendben van, szabálytalanságnak nyoma sincs, kirívó hiányosságokat a vizsgálatok nem tártak fel, és Hartmann Ferenc a jövőben szíveskedjék „hivatalos, jogszerű, illetve hiteles helyről” beszerezni az információit – röviden így foglalható össze az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. válasza.

Mi pedig rákérdeztünk a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékeseinél, eljárt-e az illetékes hatóság az elmúlt hetekben vagy korábban a kérdéses ügyben, mert – nem hivatalos információink szerint – a közelmúltban hatósági helyszíni szemle történt a telephelyen. Választ is kaptunk, és mellékelték a jegyzőkönyvet, valamint a korábbi helyszíni szemlék eredményeit. Így azután kiderült, hogy tényleg „nagy szerencse”, ha a két kószáló képviselő helyett valóban hozzáértők járnak a telepen.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a hatóság április 25-én szemlézett a depónián, végigkísérvén a beérkező hulladék útját a hídmérlegtől, a fogadó- és mechanikai csarnokokon keresztül a bálatárolóig és a biológiai kezelőcsarnokig.

A hatósági levélből kiderül, hogy a bálatároló megépült ugyan, de a használatbavétele nem történt meg. A vizsgálat idején a bálák konténerekben és a depónia felé vezető út mellett „voltak elhelyezve”. A lerakó területének egyharmada „takarás nélküli állapotban” volt, egyharmadának „művelése folyamatban”, a maradék rész a kft. képviselőjének nyilatkozata szerint „takarásra került”… A lerakóhoz vezető út mellett és a lerakó melletti területen…bálákból visszamaradt hulladék, valamint röpszemét volt látható. Továbbá megtudtuk, hogy április elején „a mechanikai kezelősor nem működött”, ami azt jelenti, hogy az aprított lakossági hulladék „lerakásra került”, és a létesítmény a haváriaeseményekre vonatkozó előírások szerint működött. Meg hát erős volt a szél, széthordta az aprított hulladékot, de folyamatban van a takarásra szánt föld beszerzése, és visszaszállítják a hulladékot a fogadócsarnokba.

Arra a kérdésünkre is választ kaptunk, hogy korábban eljárt-e a hatóság bármilyen ügyben az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenységével kapcsolatosan. Tavaly két ízben, egyszer 250 ezer, másodszor 350 ezer forint környezetvédelmi bírságot szabott ki a hatóság „a környezethasználati engedélyben tett előírás be nem tartása miatt”.

A jelenlegi állapotok miatt a hatóság hulladékgazdálkodási eljárást indított.


[fbcomments]