Közérzet · 2016.08.13.

SZEMÉTÜGY – Adatharmonizálás, míg fel nem áll

Sajnos vagy hál’ istennek, nem látom át a rendszert, így nem tudhatom kinek van vagy lesz nagy haszna a folyamatban levő gigantikus államosítási projektből, amelynek során mostanában központosítják a lakossági hulladékszállítást. A kukákat továbbra is ürítik, de ötödik hónapja nem fizet érte senki semmit. Mert nem kapunk számlát.

A kukákat ténylegesen ürítő cégek – a veszprémi VKSZ Zrt. is – továbbra is végzik a dolgukat, de április 1-je óta nem számlázhatnak. Ugyanis a vadonatúj Nemzeti Hulladékgazdálkodási  Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek  ez idáig nem sikerült megoldania a számlázást. Vajon a veszprémi közüzemi szolgáltató miből fedezi a hulladékszállítás költségeit?


A díjat elméletileg a nemzeti kukaholding szedi, szedné be, ha képes lenne rá, és majd „később” bizonyos számítási metódusok alapján visszaosztja azoknak, akik megdolgoztak érte. Mégpedig a gyűjtőkörzetben ürített edények űrtartalma, egyéb szolgáltatások és különféle kacifántos korrekciós tényezők alapján. Addig úgynevezett átmeneti időszak van – december 31-ig –, addig találgathatjuk, mi történik valójában.

Félmegoldásként az „áthidaló” megoldás fontolgatható, ami azt jelenti, hogy a „számlázási tevékenységet” a helyi közszolgáltató végezhetné, ahogyan eddig is, de már a nemzeti kukaholding javára és nevében! Amiért utóbbi „megbízási díjat” fizet(ne) a kukákat ürítő cégnek. Mármint a számlázásért. Ilyen egyszerű.

Ismervén a hazai viszonyokat, alig tudom elképzelni, mi lesz ennek a vége, annak ellenére hogy hivatalosan mindenki optimista, ami nagyjából így hangzik: „…mivel a háttérben országos szintű érdekegyeztetés folyik és informatikai adatharmonizáció zajlik, a cég számlázása még nem állt fel”. Annyit értünk, hogy „még nem állt fel”, de miért nem állították fel mielőtt hozzáfogtak volna az újabb államosításhoz, miért nem egyeztettek az érintettekkel a kukaholding megalapítása előtt és miért nem harmonizáltak idejekorán – nos, ezekre a kérdésekre nincs válasz, de attól tartunk, ha lesz, annak nem fogunk örülni.

Hivatalosan a veszprémi közüzemi szolgáltató is optimista, „igyekszik támogatni a központi szervezet törekvéseit” és azon munkálkodik, hogy mielőbb kiküldhesse a saját elvégzett munkájáról szóló számláit – a nemzeti kukaholding nevében. És remélik, hogy „megfelelő adatszolgáltatás mellett” szeptemberben tán még számlát is kapnak az ügyfelek.

Miközben arra várunk, hogy felálljon, mármint a cég számlázása, célszerű lenne a megsaccolt szemétdíjat havonta félretenni. Ennél jobb ötletünk aligha lehet.

(Korábbi írásunkat az ügyről itt olvashatják.)


[fbcomments]