Közérzet / Egyéb · 2018.01.03.

SZEMÉTMIZÉRIA – Viszi a szél az ünnep hulladékát

Szilveszter délutánján kihúztam a kukát a kapu elé, lévén vasárnap, és mifelénk mindig hétfőn viszik el a szemetet. Közben arra gondoltam, na, szegény kukások se sokáig bulizhatnak az éjjel, hisz másnap már hajnalban el kell indulniuk. Pech, hogy idén pont így esett, na de vannak még rajtuk kívül számosan, akik munkával töltik az ünnepnapokat.

Hétfőn a kukák ugyanúgy sorakoztak a kapu előtt és mindenütt a környéken. Kedden is és még ma is. A szelektív gyűjtőkből is sok helyen dőlt kifelé a papír, az üveg, a műanyag, körülöttük zsák-, doboz- és vegyes hulladékhegyek. A szél itt-ott már beléjük kapott, vitte a szemetet szerteszét. Mindenki morog, háborog az érintett körzetekben, csak kevesen vannak a tájékozottak. Mert a megyei napilapban meg a városi újágban állítólag megjelent, hogy így lesz, de az igényesebb újságolvasó ezeknek az előfizetését már rég lemondta.

Nézem a VKSZ Zrt. honlapját, ott azt olvasom, hogy a Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. önkormányzati rendelet alapján nem üríti ki január elsején a kukákat, az elmaradt szolgáltatást szombaton fogják pótolni. Hát nézzük: utoljára december 25-én (mellesleg szintén ünnepnapon) volt kukaürítés a hétfői körzetben, legközelebb meg január 6-án lesz. Ez ugye szűk két hét, benne a karácsony, a szilveszter és az újév összes kommunális hulladékával, ami jóval több a megszokottnál, hiszen sok helyen ilyenkor jön össze a család távolabb élő apraja-nagyja. Csomagolóanyagok mázsaszámra, konyhai szemét, üdítős palackok és üres üvegek, minden tele van már velük.

Az önkormányzati rendelet vajon mivel indokolja ezt a gyakorlatot? Elárulom, semmivel. Az azóta többször módosított, 1/2014. (I.30) számú rendelet 11. paragrafusának 3. bekezdésében mindössze ennyi olvasható: “A közszolgáltató a (…) hulladékszállítást ünnep- és munkaszüneti napokon is elvégzi, január 1-ét kivéve, ekkor az elmaradt szolgáltatást pótolja a weblapján közzétett időpontban.” Hogy ez most miért éppen hatodika? Gyanítom azért, mert kedden, szerdán, csütörtökön meg pénteken a megszokott munkarend szerint járják a kukások a körzeteiket.

A tanulság, hogy épp ideje egy újabb rendeletmódosításnak, valamint elvárásként meg kellene fogalmazni azt is, hogy a hulladékosok az ilyen extra helyzetekre házon belüli megoldást találjanak munkaszervezéssel, átcsoportosítással, kiemelt műszakpótlékkal,bárhogyan. Vigasztalásul meg csak annyit: az év első napja legközelebb 2024-ben fog hétfőre esni.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!