Közérzet · 2020.04.17.

SZELLEMI CSŐD – Búcsú az újságbolttól

Bezárt az újságbolt a Kossuth utca 1-ben, legalábbis az ajtajára kitett cédula szerint. Most már csak a posta előtti bódé maradt és a szupermarketek enyhén szólva is igénytelen újságkínálata, ami a nyomtatott médiát illeti.

Ez volt az egyetlen olyan újságbolt Veszprémben, ahol az irodalmi, művészeti folyóiratoktól kezdve a hazai napilapokon keresztül az angol nyelvű Timesszal, a német Spiegellel, Focusszal bezárólag minden megtalálható volt a polcokon. Ablak a világra, ahogy közhelyesen mondani szokás. De tényleg. Nekem, de gondolom, sok más olvasónak is, ez volt a boldogság szigete. Én speciel mindig akkor mentem be, ha jutalmazni akartam magam. Sokszor láttam ott böngészni Brassai tanár urat és Domján Gábor költőt, vagy Hehát, a festőt, a Művészetek Háza igazgatóját. Amióta Veszprémbe költöztünk 1991 őszén, azóta rendszeresen bejártunk. Az utóbbi időben már ritkábban, de ennek nem a bolt volt az oka, hanem az én életem fordulatai. Szóval, egyszer csak azt vettem észre, talán két éve, hogy a kirakatából eltűntek a magazinok és valami csomagolópapírral borították be az egész nagy üvegtáblát. Megijedtem, pedig akkor még nem zárt be, csak elkezdődött a leépülés, leszűkült a kínálat. Inkább lottózó volt már a pénztár köré mentett újságpolcokkal.


Túltehetném magam egy vállrándítással ezen a történeten is, mint annyi minden máson, hogy ez van, így járt a nyomtatott média, legyűrte az online, a járvány pedig feltette a koronát a pusztulásra. Be kellett zárni, mert ugyan ki vesz ma már újságot? De nem így van, igényes kiadványokat igenis olvasunk továbbra is nyomtatásban. Így aztán tényleg a barbárságunk jele, ha nem tudunk fenntartani egy újságboltot. Európa kulturális fővárosa újságbolt nélkül? Szellemi csőd. Az irodalmi humanitás, a klasszikus értelem, a nagylelkű, nagyvilági szó ordító hiánya, azé a szellemiségé, amiért élni érdemes, ami az embert emberré teszi. Civilizációs értelemben véve polgári ügy. Veszprém polgárságának ügye. Csak nem fogunk Fehérvárig utazni, hogy folyóiratokat vegyünk vagy angol és német nyelvű magazinokat?

Őszintén remélem, hogy a járvány után újranyílik!


[fbcomments]