Közérzet / Életmód · 2018.11.24.

SZELEKTÍVEN – Az üvegtől továbbra se egyszerű megszabadulni

Veszprém családi házas övezeteiből eltűntek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Ez nem olyan nagy baj, mi is lefotóztuk nemrég, milyen áldatlan állapotok alakultak ki amiatt, hogy sokan hulladéklerakónak használták a szelektív gyűjtőkonténerek környékét. A lakótelepeken persze ezután is fennáll a szemétkupacok képződésének veszélye, mert az igényességgel párosuló környezettudatos viselkedés továbbra sem sajátja sokaknak.

Az új szisztémával kapcsolatban ugyanakkor vannak kérdéseink, fel is tettük azokat a megfelelő helyen. A VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője, Horváth Zoltán válaszait keretes írásunkban olvashatják.


A családi házakban élők ha van érvényes szolgáltatói szerződésük és rendszeresen fizetik a szállítási díjat ingyenesen juthatnak hozzá a 120 vagy 240 literes szelektív gyűjtőedényhez a VKSZ Zrt. Haszkovó út 11/A. alatti ügyfélszolgálati irodájában. Egyszeri és könnyen megoldható ügy, ha valaki megfelelő méretű személygépkocsival rendelkezik a kukaedény hazafuvarozásához. És aki nem? Vagy aki idős, beteg, mozgásában korlátozott? Rajtuk ki segít?

A VKSZ Zrt. honlapján olvastuk, hogy a hirtelen megnövekedett feladatmennyiség esetenként fennakadást okoz az elszállításban. A VHK Nonprofit Kft. a járatok átszervezésével igyekszik orvosolni a problémát, ennek ellenére előfordulhat, hogy a gyűjtőkocsi nem ér oda a megjelölt szállítási napon. Az elmaradást a következő napokban pótolják (valóban!), a cég türelmet és toleranciát kér a lakosságtól. Rendben, de meddig? Tudni lehetett, hogy a házaknál megvalósuló szelektív gyűjtés megsokszorozza a munkát. Nem csak azért, mert a néhány gyűjtősziget helyett számos új címre kell mostantól eljutnia a kukásautónak, hanem azért is, mert az eddig „kényelemből” a kommunális szemétbe dobott szelektív hulladékot immár jó lelkiismerettel helyezik el az emberek a portájukon álló kék vagy sárga gyűjtőedényekbe. Ettől aztán hamar meg is telnek, szállítás viszont csak egyszer van havonta. Szóval a járatokat sűríteni kellene.

Az üres üvegek elhelyezése továbbra is problémás, bár a felszámolt szelektív gyűjtőszigetek némelyikén megmaradtak az üveggyűjtő konténerek. Ahol lakom, ott sajnos pont nem. Mit tesz ilyenkor az ember? Kocsiba pakolja a szatyornyi üveget és nyitva tartja a szemét. Ha jártában-keltében feltűnik egy alkalmas konténer, többnyire a panelházak tövében, megáll és igyekszik gyorsan megszabadulni a szemetétől, amivel a lakótelepeken élők rosszallását váltja ki, hiszen az „az ő kukájuk”. Igazuk is van. És akinek nincs autója? Akinek gyalog messze van a kertvárosi üveggyűjtő konténer, meg egyébként se tud cipekedni? Az üres üvegek így jobb híján a háztartási szemétben végzik, ami ugyebár nem cél, sőt. Kérdés, ha már így rákapatták a lakosságot a szelektív gyűjtésre, nem lehetne az üvegért is házhoz menni? Úgy lenne igazán kerek a történet.

 [stextbox id=”grey”]

Segítsen, aki máskor is segít

Az edényzetek átvételében és haza szállításban az tud segíteni, aki az egyéb élethelyzetben máskor is segít. Rokon, szomszéd, barát. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés 2016. februárban került bevezetésre. Városrészenként több kitelepülést is szerveztünk. A mai nappal 4885 edény van a lakosságnál. A szolgáltatónak sajnos nincs további kapacitása, hogy a térítésmentesen biztosított edényzetet az ingatlanokra kiszállítsa. válaszolta első kérdésünkre Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A havi egyszeri gyűjtés sűrítése jelenleg nem indokolt reagált a második felvetésre, mivel csak „Egy-két estben fordult elő, hogy a szállítási napon nem értünk oda néhány utcába. Ezeket pótoltuk. A nagyobb probléma az volt, hogy a többlet hulladék miatt több járművet is bevetettünk. Ennek eredményeként előbb érkeztünk az eddigi megszokott időponthoz képest, melynek eredményeként a később kihelyezett kukák ürítetlenül maradtak.” Ezért Kértük és most is kérjük a lakosságot, hogy ürítési napokon az edényzetet 6 00 óráig helyezzék ki a közterületre.” Továbbá „Akinek a 120 l-es edény kevésnek bizonyul, az ügyfélszolgálaton 240 l-es edényre cserélheti.”

Végül harmadik kérdésünkre ezt a választ kaptuk: „Az üveget a megmaradt szelektív hulladékgyűjtő szigetekre lehet vinni. A hulladékgyűjtő udvaron is le lehet adni, nyitvatartási időben, szombat délelőtt is. A 300 m2 -nél nagyobb üzletekben át lehet adni.”

[/stextbox]


[fbcomments]