Közérzet · 2018.10.17.

SZEGÉNYSÉG – Egy ország, két világ

A két világban az élet stratégiája teljesen más. Az egyik helyen az anyagi biztonsággal megalapozott vágy a szervező erő, a másikban a napi túlélésért folytatott harc. Együtt, egyszerre a két dolog értelmezhetetlen, pláne, ha az egy országon belül van, és az elszegényedés ekkora tömegeket érint, mint nálunk – írja L. Ritók Nóra. Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja.

Szegénység. Mára országrészek problémája lett. A mai Magyarországon a társadalmi rétegek közötti szakadék óriási, és megállíthatatlanul nő. Akinek az élete felfele ível, az a kedvezmények lehetőségeivel megtámogatva egyre jobban él. Akinek meg lefele megy a szekér, az egyre nagyobb tempóban rohan a teljes elszegényedés felé. Egy olyan világba, ahol a támogatások elérhetetlenek, ahol a reménytelenség és a kilátástalanság határoz meg mindent. Életet, jövőképet – olvassuk L. Ritók Nóra blogbejegyzésében a szegénység elleni küzdelem világnapján. (A teljes írást itt megtalálják.)


[stextbox id=”grey”]L. Ritók Nóránál hitelesebb embert ma nemigen találunk Magyarországon szegénység-ügyben. A pedagógus a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban működő Igazgyöngy Alapfokú Művészet Oktatási Intézmény igazgatója, a szegénység és a szegregáció leküzdésén dolgozik, aktív művész, könyveket ír. A Nyomor széle című blogján olvasóinak hétről-hétre beszámol arról az emberfeletti munkáról, amit munkatársaival, segítőivel, az Igazgyöngy Alapítvány támogatóival végez.[/stextbox]


[fbcomments]