Kultúra · 2015.06.26.

Százhúsz Grammy-díjnyi világsztár Veszprémben

Július közepén pár napig ismét Veszprémre figyel az ország: a 12. VeszprémFest idén is világsztárokat vonultat fel, de ez csak az egyik szelete a sokszínű programkínálatnak. Mészáros Zoltánnal, a VeszprémFest ötletgazdájával beszélgettünk a rendezvény múltjáról, jelenéről, hátteréről.

– Emlékszel még arra, hogyan kezdődött, milyen akadályokat kellett legyőznöd?


– Kifejezetten a veszprémi várban lévő Szentháromság tér ihletett meg. Úgy gondoltam, ez a gyönyörű barokk tér ideális koncerthelyszín lehetne. Azóta is a Szentháromság tér a fő helyszínünk. Pontosan emlékszem a kezdetekre. Az ötletemmel megkerestem az akkori városvezetést: Dióssy László polgármestert és Asztalos Istvánt, egykori tanáromat, az önkormányzat kulturális bizottságának elnökét. Ők nyitottak voltak, de a város készített egy megvalósíthatósági tanulmányt, amely megállapította, hogy a fesztivál rossz ötlet, mert a városban sem elég parkoló, sem elég színvonalas szállodai férőhely nem áll rendelkezésre. Ez engem csak inspirált, hiszen a korábbi ötleteim hallatán a családom, a barátaim szintén a fejüket fogták, hogy ez rossz ötlet, és bele fogok bukni, de mindenki kifelejtette az emberi találékonyságot. (Mészáros Zoltán társaival a semmiből hozta létre a rendszerváltás után a Jam Rádiót, később megvásárolt egy lepusztult, egykor étteremként funkcionáló épületet, amelyből kialakította az Oliva éttermet és panziót – a szerk. megj.) Az első VeszprémFest után kiderült, hogy működik az ötlet. Akkor a város ötmillió forinttal támogatta a rendezvényt, most pár napi jegybevételünk ennyi. Induláskor a költségvetésünk 70 millió forint volt, 2012 óta meghaladja a 200 milliót. Az idei nagyjából 250 millió forint lesz. Tudomásom szerint ma vidéken Magyarországon legfeljebb tíz-húsz olyan fesztivál van, amelynek 100 millió forint fölötti a költségvetése. Számításaink szerint már 120 Grammy-díjnyi világsztár fordult meg Veszprémben.

– Mekkora stábbal kezdtétek, és most hányan vagytok?

– Gyakorlatilag a stáb ma is maroknyi, mint induláskor. Pordány Nóra az impresszárió: ő keresi meg nekünk a fellépőket, köti a szerződéseket. Úgynevezett booking agentek adják-veszik a sztárokat világszerte. Ha az illető sztár éppen a közelben turnézik abban az időben, akkor olcsóbban megkapjuk, ha messzebbről kell idecsalogatnunk, akkor viszont többet kérnek érte. Patyi Henrietta a titkárságvezetőnk és a pénzügyek őre, ő ül egész évben az Óváros téri irodában. Szily Kriszti a marketing- és médiaügyeket intézi. Idén már majdnem ötvenmilliót költünk csak marketingre. Fabó Peti a logisztikáért, szállításért, építésért, bontásért, dekorációkért, koordinációért és a produkcióért felel, Kovács Zoli a hangért, fényért, színpadért, backline-ért. Bárány Laci a filmes csapatot irányítja, Molnár Peti a reklámanyagokat, videókat készíti. A fesztivál arculatáért, grafikai megjelenéséért, a hirdetéseiért a feleségem, Tünde a felelős. Veh Balázs 12. éve önkéntesként hozza-viszi a sztárokat szintén csapatával a repülőtérről Veszprémbe, majd a szállodába, próbákra, fellépésre. Egressy Zsuzsa és Pintér Edit a jegyértékesítés, foglalás, online jegyárusítás levezénylője, Zsandár Péter a Rozé, rizling és jazz napok koordinátora. Rajtuk kívül csak a Rozén negyven diák, az egész rendezvényen pedig további majdnem ötven hostess és cateringes dolgozik.

– Hogyan állnak össze a programok? Figyelembe tudjátok-e venni a nézői kéréseket?

– A VeszpémFestre nem az jön, aki éppen erre jár. Minden évben van egy koncepciónk. Rengeteg nézői megkeresést kapunk, de például Andrea Bocellit, Eric Claptont, Stinget biztosan nem tudjuk meghívni, mert körülbelül háromszor annyit kellene fizetnünk nekik, mint amennyit egy-egy fellépőnkre ki tudunk fizetni. Ezúton üzenem annak a rengeteg „barátomnak”, akik ilyen idő tájt előkerülnek, hogy jegyvásárlással tudják leginkább támogatni a VeszprémFestet.

– Egy-egy év műsorát mikor kell elkezdeni megszervezni?

– A fesztivál után a számlák kifizetése és szünet következik. Szeptemberben aztán minden booking agent visszaül a számítógépe elé, és mi is kezdjük a szervezést. Mindig van egy listánk azokról a művészekről, akiket Veszprémben szeretnénk látni. Nem tagadom, ebben valamilyen mértékben meghatározó az ízlésem, de igyekszem kilépni ebből a csapdából. A hetvenes évek végén a szüleim Jugoszláviából öt lemezt hoztak nekem ajándékba, és köztük volt a Supertramp együttes Breakfast in America című korongja is, amit később rongyosra hallgattam. Az idei első fellépőnk ennek „köszönhetően” Roger Hodgson, az egykori Supertramp dalszerzője és énekese lesz. Eléggé eklektikus az ízlésem, így aztán nagyon sokféle koncert volt már a fesztiválon. Rengeteg ajánlatot kapunk a booking agentektől, és barátaink, ismerőseink is segítenek. Egyik évben például Richard Bona, aki már járt Veszprémben, javasolta nekem Gilberto Gilt, és remek ötletnek bizonyult.

Az idei VeszprémFest első fellépője Roger Hodgson, az egykori Supertramp dalszerzője és énekese lesz

Az idei VeszprémFest első fellépője Roger Hodgson, az egykori Supertramp dalszerzője és énekese lesz

– Pár éve már nem szerepel opera a műsorban.

– Jövőre lesz: a fesztivál nyitónapján az Operaházzal közösen itt tartjuk a Tosca bemutatóját. Ez egy igazi operaelőadás lesz, teljes díszlettel, jelmezzel, Eszenyi Enikő első operarendezése és Rost Andrea első Toscája.

– A közönség kezd a bőség zavarával küszködni, hiszen a Szentháromság tér, a Veszprém Aréna, az Óváros tér mellett idén újabb helyszíneken várják őket koncertek, rendezvények.

– A vár és az aréna a nagykoncertek helyszíne, az Óváros tér a Rozé, rizling és jazz napoké. Minden évben kipróbálunk valami újat. Azt már tudjuk, hogy a várszínpad és az Óváros téri helyszín remekül működik egymás mellett, hiszen előbbi egy elit közönséget céloz meg, az utóbbi pedig, ingyenessége révén, egy szélesebb közönséget, és idén megnézzük, képes-e a fesztivál más helyszíneket is megtölteni. A História Kert régóta izgatja a fantáziám, az Expresszó is új szereplője az eseménysorozatnak, és akkor még nem is említettem a Dubniczay-palotát, ahová az A. E. Bizottság egykori ikonikus tagjait várjuk. Ez utóbbival műfajilag is bővül a VeszprémFest, mert ott lesz feLugossy László évek óta készülő kísérleti játékfilmjének a bemutatója, de kiállítás és koncertek is. Mindig is az volt a szándékunk, hogy minél többfajta közönséget vonzzunk be: Montreaux-ben például folyamatosan két-három világszínvonalú produkció közül kénytelen választani a közönség, hiszen azok egy időben kezdődnek.

– Készült-e valamilyen felmérés arról, hogy mekkora pluszbevételt hoz a VeszprémFest Veszprémnek és a helyi vállalkozásoknak?

– Nem, de szorgalmazom az elkészültét. Maga a fesztivál több mint 100 millió forintot költ el veszprémi cégeknél. Azt is tudjuk, hogy tavaly már a vendégek 80–85 százaléka nem veszprémi volt. A fesztivál idején megtelnek a négycsillagos szállodák, a vendégek étkeznek, vásárolnak. Megjegyzem: a városmarketinget is erősíti a VeszprémFest, hiszen plakátjainkkal, reklámjainkkal tele az ország.

[stextbox id=”warning”]

Az elmúlt tizenegy évben a VeszprémFesten fellépett többek között Al Di Meola, Bobby McFerrin, Richard Bona, Paco de Lucía (ő kétszer is), a The Manhattan Transfer, a Joe Zawinul Syndicate, a Wayne Shorter Quartet, Herbie Hancock, a Gipsy Kings, Candy Dulfer, a Chic Corea Freedom Band, George Benson, Diana Krall, Nigel Kennedy, Craig David – és akkor a magyar művészeket vagy az opera csillagait nem is említettük. Mészáros Zoltán napokig tudna sztorizni arról, mi minden történt a sztárokkal ittlétük alatt. Most csak két érdekes szösszenetet osztunk meg olvasóinkkal.

Al Di Meola a Betekints-völgyben kapott egy apartmant. A szálláshely szomszédságában éppen lakodalom volt, amelynek fénypontjaként látványos tűzijátékkal lepték meg a vendégeket. Mészáros Zoltán pont akkor lépett ki az apartmanból Al Di Meolával, amikor a tűzijáték elkezdődött. Al Di Meola csodálkozva fordult a fesztiváligazgatóhoz: „Zoli! Engem már sokféleképpen ünnepeltek a világban, de tűzijátékot még sehol sem rendeztek a tiszteletemre. Köszönöm!”

A másik történet a Gipsy Kingshez fűződik. A fellépők mindig előre elküldik a koncertszervezőknek a „kívánságlistájukat”. A szerényebb sztárok megelégednek pár palack hideg ásványvízzel, néhány szendviccsel az öltözőjükben, mások márkás pezsgőket, kaviárt, kényelmes bőrgarnitúrát írnak elő. Gipsy Kingsék csúcsminőségű, válogatott francia borokat kértek. Mészáros Zoltán a fejét fogta: a rendelés egy kisebb vagyonba került volna – de támadt egy ötlete. Válaszlevelében leírta, hogy Veszprém éppen két borvidék szomszédságában fekszik, ahol csodálatos fehérborok készülnek. Mi lenne, ha ezeket kóstolnák meg a zenekar tagjai némi sonka, sajt és egyéb házi finomság kíséretében? Hamarosan jött a reagálás: végre egy ember, aki helyi borokkal, ételekkel kínálja őket!

[/stextbox]

A programokról, fellépőkről a továbbiakban részletesen ír a veszpremkukac.hu.


[fbcomments]