Életmód / Egyéb · 2022.08.12.

Szauna és illóolaj: kihagyhatatlan páros

A szauna jótékony hatásairól mindenki hallott már, és igen sokan ismerik az illóolajokban rejlő gyógyító erőt is. Ez a két dolog pedig együtt ütős párosnak bizonyul. Ha még nem próbáltad ki az illóolaj használatát szaunázás közben, most itt az idő! Mutatjuk, milyen hatást érhetsz el vele.

A finn szauna előnyei

A legtöbb ember a finn szaunát ismeri, hiszen az uszodák, szállodák wellnessrészlegén ezzel lehet leginkább találkozni. A forró gőz hatása az emberi szervezetre közismert: tisztítja a bőrt, jó hatással van a vérkeringésre, ellazít, megnyugtat. 

Éppen ezért döntenek úgy sokan, hogy otthonra is beszereznek egy szaunát, ma már ennek nincs semmi akadálya. Két-, de akár hatszemélyes, beltéri finn szauna is kapható a Homeluxnál, továbbá infraszaunák is. Egyre többen ismerik fel a szaunázás előnyeit, ezért nem véletlen, hogy megnőtt az igény az otthoni használatukra.


Nem kell ugyanis innentől kezdve utazni, netán szobát foglalni ahhoz, hogy eltölthessünk némi időt magunkat izzasztva. Nem kell idegenekkel osztozkodni a helyeken a kabinban, és ami a legfőbb: nyugodtan meztelenre vetkőzhetünk!

Illóolajokat is bátrabban használhatunk, ha van saját finn szaunánk.

Illóolajok a szaunában

A forróság, a meleg, párás levegő alapjában véve is hatékonyan tisztítja a légutakat, ez főleg a megfázások, influenzák idején nagyon jó hatással van a szervezetre. De ha pár csepp illóolajat is használunk a szaunában, akkor garantált a gyógyulás.

Szakértők szerint az egyik legjobb módszer az, ha a törölközőnk sarkára cseppentünk pár cseppet a kiválasztott olajból. Majd a szaunába érve meglengetjük a fürdőlepedőt, és az illat azonnal szétterjed. Nem lesz azonban fojtó, mégis kifejti a hatását.

Mások azt javasolják, vegyünk egy szórófejes flakont, töltsük meg vízzel és ebbe cseppentsünk pár csepp illóolajat. Rázzuk össze, és fújjuk be vele a szauna levegőjét! Ha citromosat választunk, akár a lécekre is permetezhetünk belőle, hiszen ennek fertőtlenítő hatása is van.

Látható, hogy sokkal könnyebb a dolgunk, ha van saját szaunánk, nyilvános használat esetén meg kell kérdeznünk a többieket, nem zavarja-e őket az illóolaj használata.

A legnépszerűbb illóolajok szaunázáshoz

Nézzük is meg, milyen olajakat érdemes magunkkal vinnünk a szaunába! Természetesen nagyon sokféle közül választhatunk, mi most csak a legnépszerűbbeket gyűjtöttük össze.

  • Citromfűolaj: nagyon jó stresszoldáshoz, nyugtató, feszültségoldó hatásáról ismert. Kitűnően fertőtlenít, kedvező hatást fejt ki a gyomor- és bélrendszeri megbetegedésekre is.
  • Eukaliptuszolaj: főként megfázásos betegségekre ajánlott. Enyhíti az orrdugulást, csökkenti a köhögést. Antibakteriális és gyulladásgátló hatása van.
  • Levendulaolaj: a legismertebb illóolaj mind közül. Népszerűségét annak köszönheti, hogy szinte bármire jó: megfázásra, fül- és fejfájásra, de akár az ízületi panaszokra is. 

Merjünk kísérletezni, akár minden nap másik illóolajat választani az otthoni szaunázáshoz, testünk-lelkünk meg fogja hálálni!


[fbcomments]