Egyéb · 2021.08.03.

SZAKKÉPZÉS –Tudás nélkül habkönnyű élni?

Igazi varázsló a kormány: pillanatok alatt képes megoldani a munkaerőhiányt bármilyen területen. Nincs elég dolgozó a kereskedelemben? Szeptembertől alig marad terület, ahol kötelező lesz a szakképzés, az eladó foglalkoztatása, fölvehetnek bárkit.

Nincs elég tanár? Egyszerűsítették a jövendőbeli pedagógusok képzését, idéntől csak azt tanulják majd az egyetemen, ami a középfokú érettségi oktatásához szükséges. 

Jellemző történet bármelyik áruházlánc üzletében: a pékáru részleg hatalmas választékában középkorú hölgy keresgél. Segítséget kér a zsömléket a fiókokba kiöntő árufeltöltőtől, egészségesebb-e a tönkölybúzából sütött kenyér vagy a teljes kiőrlésű? A munkatárs udvarias, ám ő sem tudja, naponta újabb és újabb árut hoznak a részlegére, nincs ideje az összetételek bogarászására – fűzi hozzá magyarázatképp. 


Kétségtelen, az értékesítést kevésbé akadályozza a hozzá nem értés, sokkal inkább a munkaerőhiány. Egyszerűbb ezért rendeletekkel módosítani a követelményeket, amelyek egyszerre könnyítik meg a munkavállalók elhelyezkedését a boltokban, és segítik a vállalkozásokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptembertől érvényes új szabályai miatt nem kell a vásárlóknak attól tartaniuk, hogy csökkenni fog a kiszolgálás színvonala, mert a munkavállalók célirányos képzése továbbra is érdekükben áll a kereskedőknek. Ezután saját hatáskörben döntenek majd arról, hogy milyen jellegű szakképzésre vagy éppen gyártói tájékoztatásra van szükség – állítja a minisztérium államtitkára. Marad a képesítési kötelezettség a benzinkutakon, az optikusnál, a vegyszereket kínáló gazdaboltokban, az egészségvédelmet szolgáló kereskedőknél. Azokban a hentesboltokban is, ahol nem csupán eladják a feldarabolt árut, hanem fel is dolgozzák a tőkehúst, ami élelmiszeripari képesítéshez kötött tevékenység. Sőt, a kereskedők eddigi felelőssége sem szűnik meg, a vevőt az adott termékről teljes körűen tájékoztatni kell. A minisztérium nagylelkűségének köszönhetően ennek módját nem határolták be.

Van még jó néhány hiányszakma Magyarországon. Mindannyiunk érdekében remélem, az orvosi karon nem felezik meg a képzés idejét…

Érdekesek a kormány megoldási javaslatai. Érthetetlen viszont, hogy-hogy épp a legkézenfekvőbb nem jutott az eszükbe. 

Fotó: civilhetes


[fbcomments]