Közérzet / Egyéb · 2018.12.27.

SZAJRÉ – Migránsprogram, a nagy mutyi

Közel két és fél éves pereskedés után a G7.hu megkapta a Pénzügyminisztériumhoz tartozó állami intézménytől a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos adatokat – adta hírül a minap a gazdasági hírportál. A lap szerint a letelepedési programból az állam nem profitált, sőt a túl magas kamatok miatt több milliárd forintos vesztesége keletkezett.

A program úgy működött, hogy az a külföldi, aki előbb 250 ezer, majd 2015. január 1-től 300 ezer euróért vásárolt erre a célra kibocsátott, euróalapú, ötéves futamidejű magyar állampapírt, automatikusan kapott egy tartózkodási vagy letelepedési engedélyt. Emellett az Orbán-kormány annyira liberális volt, hogy a családtagok is megkapták a papírokat, de még a nagyszülők és a felnőtt korú gyermekek is. Pedig a nemzetközi jogban csak a házastársat és a közös háztartásban élő, kiskorú gyermeket illeti meg a családegyesítés jogcíme.


Ily módon 6543 külföldi jutott úgy élethosszig tartó magyar tartózkodási, illetve letelepedési engedélyhez, további 13 312 személy pedig családegyesítés címén. A portál által kiperelt dokumentumokból egyértelműen kiderült, az Orbán-kormány tömeges bevándorlási programjának köszönhetően Fidesz-közeli offshore cégek elképesztő bevételre tettek szert. A közvetítők, mai árfolyamon számolva, 162 milliárd forintot tehettek zsebre, ebből 102 milliárd a szolgáltatási díj és 60 milliárd forint volt a kamat, amit a magyar adófizetők állnak. Az első állampapír-sorozatok tegnap jártak le, a magyar állam 107,5 millió eurót, azaz 34,7 milliárd forintot utalt olyan cégek számlájára, amelyek a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Máltán és Szingapúrban vannak bejegyezve. Az offshore cégek karácsonyi ajándékához a magyar adófizetők több mint négymilliárd forinttal járultak hozzá.

Miközben a nagy mutyin kizárólag a Fidesz-közeli közvetítő cégek nyertek – a G7 szerint a magas kamatok miatt – a letelepedési programból az államnak több milliárd forintos vesztesége keletkezett. A szerző Transparency International tanulmánya szerint 20-30 milliárd forintot bukott az állam a projekten. Részletek a G7 oldalán.


[fbcomments]