Egyéb · 2021.08.31.

SZABAD-díj: 2021 legszabadabb emberei

Elindult a szavazás az idei SZABAD-díj közönségdíjára, amellyel azokat jutalmazza a Társaság a Szabadságjogokért, akik a legtöbbet tettek azért, hogy szabadabb és egyenlőbb országban éljünk.

Idén harmadik alkalommal adja át a TASZ a SZABAD-díjakat azoknak, akik példamutató tettekkel álltak ki a változásért és közös ügyeinkért, mások életének jobbá tételéért. Tavasszal nyilvános jelölési folyamatot követően alakult ki, hogy ki legyen az a kilenc jelölt, aki közül a zsűri és a közönség is kiválaszt egy-egy díjazottat.

Mától ismét nyilvános szavazáson dől el, hogy ki kapja a közönségdíjat. A SZABAD-díj médiapartnere, a 444 oldalán bárki leadhatja szavazatát arra a jelöltre, akinek a története a leginkább megérintette. Tavaly a zsűri díját Orosz Bernadett kapta, aki az őt ért brutális támadás után a nyilvánosság elé állt és kiállt sorstársaiért, a bántalmazott nőkért. A közönségdíjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta. Ők közösségi támogatással valósítanak meg közszolgálati, a társadalmi párbeszédet elősegítő tájékoztatást. A BOOKr Kids különdíját Kovácsné dr. Nagy Emese, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatója vehette át a hátrányos helyzetű gyerekek integrációját elősegítő munkájáért.


A 2021-es SZABAD-díj jelöltjeinek részletes bemutatása a szavazás oldalán olvasható. Van közöttük, aki azért küzd, hogy a Balaton-part mindenkinek hozzáférhető maradjon és olyan is, aki hátrányos helyzetű gyerekeknek ad örömöt és sikerélményt a tanulásban. Vannak, akik a koronavírus-járvány alatt az egészségügyi dolgozókra kényszerített hallgatást törték meg, a romák társadalmi helyzetével kapcsolatban a szolidaritásért emelték fel hangjukat, vagy a szivárványcsaládok, illetve a Down-szindrómával élő emberek egyenlőségéért küzdenek. Akad, aki az oktatás és a tanulás szabadsága melletti kiállással érdemelte ki a jelöltséget, más abba nem törődött bele, hogy az állam évtizedekre bebetonozta volna a mozgáskorlátozott emberek jogfosztottságát.

A jelöltekre szeptember 12-én éjfélig lehet szavazni. A díjátadó gála szeptember 16-án lesz Budapesten, a Stopper úszóházon. Támogatói jegyeket itt lehet vásárolni.

A képen a tavalyi közönségdíjas Gulyás Márton.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Kép forrása: smagpictures.com

[fbcomments]