Egyéb · 2021.08.16.

SÜMEG – A polgármester méltónak találtatott

Az egyik önként lemondott, a másik kilépett, a harmadik távozott, a negyedik visszaadta a mandátumát, az iciri-piciri méltónak találtatott – foglalhatnánk össze a gyermekmondókával a Sümeg városában történteket. Akár mosolyogva, ha közben nem súlyos százmilliós hiány, törvénytelenségek sorozata lenne mindezek alapja.

Száz milliónál is többet kell visszafizetnie Sümeg városának pályázati pénzek szabálytalan felhasználása miatt, írja a 24.hu. Szokatlan, hogy a Pénzügyminisztérium ilyen nagy összeggel büntessen települést. Többek között ezért kezdeményezett méltatlansági szavazást a polgármester személyéről az egyik civil szervezet. Úgy vélik, Végh László eddig is megosztotta a város lakóit élettársa hamis érettségi bizonyítvánnyal szerzett diplomáival (erről itt írtunk), milliós fizetésével, rossz döntéseivel, amelyek Sümeget hátrányos anyagi helyzetbe kényszerítették. A pohár ezzel a visszafizetési üggyel végleg betelt. A város első közszolgája ugyanis, még csak nem is tájékoztatta a képviselő-testületet a helyi költségvetést súlyosan érintő döntésről.

Az egyesület tagjai azt remélték, Végh László követi a térség fideszes országgyűlési képviselőjének lemondását. Igaz, Fenyvesi Zoltán nem a mandátumáról mondott le, hanem a megyei választási bizottság elnöki posztjáról, de ez azt jelenti, hogy jövőre nem indul a voksokért. Helyi példa is akadt, az egyik fideszes képviselő is visszaadta megbízatását a városnak, sőt másik társa még a Fideszből is kilépett. Levelében így fogalmazott: „Mint jobboldali gondolkodású, keresztény hitvallású ember elhatárolódom minden ilyen cselekedettől, és elítélek mindenkit, aki hamis érettségivel és csalással jutott vagy jut előnyhöz. Ezt az én gyomrom nem veszi be, és én nem is kívánok ehhez tovább, akár hallgatással asszisztálni. Nem kívánok egy olyan Fidesznek tagja lenni, aki megtűri az ilyen embereket, helyén tartja, sőt védi. Nem kívánok tovább ezek után az önkormányzat tagja sem lenni, mert én mindennap tükörbe szeretnék nézni, és bátran vállalom véleményem. Morálisan súlyos válságba került a város fideszes vezetése, ami miatt mélységesen szégyellem magam.”

Ezek után került sor a titkos szavazásra: méltónak találják-e továbbra is Sümeg vezetésére Végh Lászlót. Az Élhetőbb Városért Egyesület a múlt hét elején felkérte a polgármestert, hogy személyes érintettsége miatt erkölcsi okokból ne vegyen részt a méltatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazásban. Végh László a kérésnek nem tett eleget. A testület nem osztotta a civilek álláspontját: a polgármester méltónak találtatott.

A polgárok egy része még reménykedik a „rend”-ben, amit a nemrégen kinevezett választási elnök, Navracsics Tibor ígért Sümegnek. Várnak.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!