Szórakozás · 2021.06.09.

StúDió Veszprém: Megkerülhetetlen emberek és történetek

Nem csinálták soha azelőtt és mint műfaj, Veszprémben sem létezett azelőtt. A könyv előtt, aminek a bemutatója talán az utolsó nagy sikerű közösségi rendezvény volt, mielőtt nyakunkba szakadt a „maradjotthon”. Egy év telt el azóta és a StúDió Veszprém podcast egyre népszerűbb.

77 történet dióhéjban címmel Veszprém korábbi polgármestere, Dióssy László gyűjtötte csokorba közéleti szereplése húsz esztendejének anekdotisztikus eseményeit. A kötet sikeresen startolt, aztán egyik napról a másikra minden bezárt, az értékesítési lehetőségek és alkalmak gyakorlatilag megszűntek. Wéber László fejéből pattant ki a promóciós ötlet: vegyenek fel hanganyagot a könyv néhány szereplőjével, és „lőjék ki” az online térbe. Tíz beszélgetést terveztek, most negyvenháromnál tartanak.

– Imádjuk csinálni. A vendégeink nemcsak érdekes, de értékteremtő emberek is. Veszprémiek vagy a városhoz kötődők, akiknek a tevékenysége a közösséget gazdagítja. Az ötvenes-hatvanas korosztály munkássága mostanra már beépült és látható, de az őket követő generációban is szép számmal akadnak méltó utódok, akikre rá lehet bízni a jövőt. Minden ilyen beszélgetés különleges élmény, a hallgatottságunk pedig azt mutatja, hogy a StúDió Veszprém podcast a közönség tetszését is elnyerte – mondta Dióssy László.

Az első járványhullám lecsengése idején személyes találkozókon vették fel a hanganyagot, a második hullám szigorú korlátozásai után online, kamerák előtt zajlik a disputa, a felvételek pedig egyre több platformon nézhetők. A beszélgetések péntekenként, reggel fél nyolckor kerülnek fel a világhálóra.

A szlogenjük: Megkerülhetetlen emberek és történetek. Végigtekintve az eddigi epizódokon, a paletta rendkívül színes. Sportolók, vállalkozók, közéleti szereplők, orvosok, muzsikusok, különböző művészeti ágak képviselői nyílnak meg a Dióssy–Wéber-páros kérdései nyomán. Mesélnek az életükről, a munkájukról, kedves vagy épp humoros sztorikkal, apró titkokkal színesítve a beszélgetést. 

– Kezdettől rögzített alapelvünk, hogy kerüljük a politikát és a bulvárt. Nem akarunk senki szócsöve lenni, a célunk az, hogy a műsoraink mindenkihez szóljanak. A StúDió Veszprém podcast egy értékkereső, értékőrző, értékközvetítő fórum és örömmel tapasztaljuk, hogy az embereknek van mondanivalójuk az aktuálpolitikán kívül is. A követőink egyre növekvő száma pedig azt mutatja, hogy talán épp a durvuló közbeszéd és átpolitizált közhangulat ellensúlyaként sokan keresik az igényes tartalmakat – mutatott rá Dióssy László. Ami pedig a jövőt illeti, a meghívandó beszélgetőpartnerek listája már most tekintélyes, a Veszprémből elszármazott Freund Tamás, az MTA elnökének neve is szerepel rajta. Tervezik egy patrónus klub létrehozását olyan cégek és vállalkozások bevonásával, amelyek a városban teremtenek értéket, emellett körvonalazódik egy évenkénti gála megrendezésének ötlete is. Mert ahogyan megjegyezték: ők ezt már nem tudják és nem is akarják abbahagyni. Arról, hogy egy könyvpromóciós ötlet hogyan vált a megkerülhetetlen emberek veszprémi arcképcsarnokává, a műsor egyéves évfordulójára készített összefoglalójukban további részletek is olvashatók.

Dióssy László és Wéber László hetente mutatja be Veszprém megkerülhetetlen embereit. Fotó: a szerző

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!