Életmód · 2017.05.26.

STROKE – A korai felismerés és a gyors cselekvés életet menthet

Május a stroke-tudatosság hónapja: a korai felismerés és a gyors cselekvés életet menthet.

Magyarország halálozási statisztikájában első helyen állnak a szív- és érrendszeri betegségek évente 13 ezer halálesettel. A leggyakoribb halálozási okok egyike a stroke. Korai felismeréssel a halálesetek száma csökkenthető lenne, a gyors cselekvés és a megfelelő terápia pedig segíthet a betegség kedvezőbb kimenetelében és a jobb életminőség elérésében.


Hazánkban – csakúgy, mint világszerte – évről-évre növekszik a stroke esetek száma: évente 40–50 ezer új beteg kerül az ellátásba. A stroke jellemzően a 40 év feletti férfiakat és az 50 év feletti nőket érinti, és bár leggyakrabban a 60–80 éves korosztályban fordul elő, egyre gyakoribb a fiatalabbak érintettsége is. A stroke veszélye azért nő a kor előrehaladtával, mert a szívrendellenességek, az érelmeszesedés, az érszűkület idősebb korban egyre gyakoribb betegségek.

Mi jellemzi a stroke-ot?

A stroke során az agy vérellátási zavara okoz működészavart, amely maradandó károsodást eredményezhet, vagy halálos kimenetelű lehet. Két alapvető típusa létezik: az agyi infarktus (iszkémiás stroke), amely során az agy nem kap elegendő vért (ez az esetek 80 százalékában fordul elő). A másik típus az agyvérzés (vérzéses stroke), ekkor pedig az erekből kilépő vér károsítja az agyállományt – ez az esetek 20százalékban fordul elő.

Stroke esetén mindössze 4,5 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfelelő kezeléssel elkezdődjön a keletkezett vérrög feloldása. Minél később kerül a beteg orvoshoz, annál súlyosabb állapot áll elő, maradandó emlékezetkiesés, beszédzavar, az esetek háromnegyedében rokkantság alakulhat ki. Stroke esetén az agy percenként mintegy kétmillió sejtet veszít, korai felismeréssel és kezeléssel viszont csökkenthető lehet a károsodás és nőhet a teljes felépülés esélye is.

Van lehetőség a megelőzésre!

Hajlamosító tényezők a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, amely az érrendszer állapotát jelentősen befolyásolja, akár már fiatalkorban is.

Az egészségtudatos életmód kialakítása mellett fontos a rendszeres szűrés, különösen a pitvarfibrillációban (pitvari remegéssel járó, jóindulatú, időskori szívritmuszavar) szenvedő betegek számára. Pitvarfibrilláció esetén a betegek egy része tünetmentes, míg más esetekben nehézlégzés, fulladás, bizonytalan eredetű mellkasi fájdalom, fáradékonyság, szabálytalan szívdobogás jelentkezhet, a betegek éjszaka heves szívverésre riadhatnak fel. Pitvarfibrilláció fennállása esetén ötször nagyobb esély van a stroke kialakulására, tehát a betegséget tekinthetjük az iszkémiás stroke előszobájának is, ezért fontos, hogy a fenti tünetek észlelésekor haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A szájon át szedhető véralvadásgátló készítményekkel, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett ennek a kockázata csökkenthető.

Mit tegyünk stroke esetén?

A stroke nem fáj, így a tüneteket sokan elbagatellizálják, nem fordulnak orvoshoz, ezzel veszélyeztetik a későbbi felépülést, vagy akár az életüket is. A stroke tünetei lehetnek:

  • hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség, bénulás

  • ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen)

  • hirtelen kialakuló beszédértési-, vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség

  • hirtelen bekövetkező látászavar, kettős látás, látótér kiesés, látásvesztés

Ha bizonytalanok vagyunk a tünetek felismerésében, akkor néhány egyszerű feladatot érdemes elvégeztetni a beteggel:

  • Mosolyogjon, vagy mutassa a fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?

  • Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?

  • Ismételjen meg egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

Ne feledjük: mindössze 4,5 óra áll rendelkezésre a kezelés megkezdéséig!

Stroke gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt, és pontos információval segítsük a mentőket, hogy a helyszínen mielőbb eljussanak a beteghez!

Jó hír, hogy a fővárosban kilenc helyen és minden megyében működik legalább egy, kifejezetten a szélütéses betegek kezelésére szervezett neurológiai központ. Ezekről információt itt talál.


[fbcomments]