Szórakozás · 2022.05.17.

STRANDBELÉPŐ – Hol mennyiért csobbanhatunk a Balatonban

A hétvégén még ingyen strandolhattak a Balaton mellett a tó szerelmesei. Hat hét múlva kell megemelt belépőárakat fizetniük.

A hivatalos strandszezon május 28-án indul. Sok helyütt addig be sem engednek senkit, mert még nem fejezték be a karbantartást, felújítást. Az északi parton akad olyan hely, ahol már most is van strandbelépő.

A hétvégén nyári meleg és 16 fokos víz fogadta a Balaton mellé érkezőket. Megteltek a sportpályák és a napozópadok. A látogatók örültek a jó időnek, pedig a strandokon a lépcsők még a parton hevertek.


Két árlista

Az utóbbi két évben a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem emelhették az önkormányzatok és a fenntartók a strandbelépő árát, idén viszont július 1-jétől szabad a vásár. Két listát tettek közzé: a strandszezont hivatalos kezdete, május 28. és június vége között a tavalyi árak érvényesek. Ezt követően átlagosan 25 százalékos emelés jön, de találkozhatunk majd háromszoros drágulással is. A napi árak az északi parton 1500–1800 forint között alakulnak, egyszeri belépésre jogosítanak. A kint felejtett tárgyak keresése plusz négyszázzal dobja meg az alapárat.

Kifizetődő a háromnapos, öt órától olcsóbb

Az jár jól, aki legalább háromnapos jegyet vált: kapásból 900 forintot megspórol. Balatonfüreden például vásárolható heti bérlet, Csopakon tízjegyes, bármikor felhasználható tömb. A jegyárak az egészséges napozásra buzdítanak: délután 5-től Balatonalmádiban 900, Keszthelyen 650 forint a strandbelépő. Igazán gazdaságos családi belépőt választani. Két felnőtt és négy(!) 14 éven aluli gyerek ötezerért csobbanhat egész nap. Ezért sokan már tavaly is összeszervezték magukat családdá, míg a sorban vártak.

Panaszkodik a szolgáltató, de a látogató is

Elektronikus beléptetésre kevés helyen állnak át, pedig ez segíthetne a munkaerőhiányon, ami az önkormányzatok egyik nagy gondja. Nincs kivel üzemeltetniük a fürdőhelyeket. A hivatalokban azt mondják, minden drágul, az energia, a munkaerő. Még a megemelt belépőkkel is legfeljebb szinten tartható a szolgáltatások színvonala. A látogatók viszont arra panaszkodnak, hogy hiába fizetnek többet, nem jutnak színvonalas körülményekhez. Kivéve azon a néhány helyen, ahol az első osztályú kiszolgálást osztályon felüli árakkal lehet kiegyenlíteni, például Tihanyban.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatásából fizette a kormány a vissza nem térítendő támogatásokat. Elsősorban a vizesblokkok és a kabinok, az öltözők újultak meg, ha készen lettek. Több helyütt elkerítették a munkaterületeket, hogy még ingyen élvezhessék a látogatók a hivatalos szezon megkezdése előtt a strandokat.

Képünkön a csopaki strand. Fotó: csodalatosbalaton.hu


[fbcomments]