Egyéb · 2015.12.21.

STRAND – A tökéletes mézesmadzag

Örvendetes a hír, hogy jövő nyáron megnyílik a felújított tapolcai strand, a régi helyén. Számunkra ez miért is lenne hír? Mert jó gondolatébresztő. Huszonöt esztendeje szinte minden önkormányzati választás ígéreteinek egyike volt a veszprémi strandfürdő megépítése, s lám, ez ügyben utcahosszal lemaradtunk egy jóval kisebb város mögött.

Ráadásul nálunk voltak olyan politikai erők, amelyek már kész tervekkel kábították a város választóit, legutóbb az idei előrehozott választáskor etették vele a jóhiszemű (de igen feledékeny) veszprémi polgárt. Sőt, olyan politikai erők is ténykedtek környezetünkben, amelyeknek volt erejük és lehetőségük a lobbizáshoz. Városunk regnáló és egymást váltó vezetői arra tökéletesen ráéreztek, hogy ennek a mézesmadzagnak mekkora jelentősége van a szavazók körében.


Az egykori strand helyén, a Völgyikútnál most kis tavacska van

Az egykori strand helyén, a Völgyikútnál most kis tavacska van

Miközben a rendszerváltás után Pápán, Ajkán és nyárra már Tapolcán is modern, minden igényt kielégítő strand működik, nálunk az a helyzet, hogy a jövőben már ígérni sem érdemes, úgysem hiszi el senki. Veszprém megrekedt a turisztikailag „egynapos város” kategóriában, ráadásul csak akkor, ha éppen nincs a Balatonon kimondottan strandidő. Amit nyújtunk, az egy viszonylag drága állatkert, egy szürke és nyomasztó sétálóutca, három múzeum, egy vár. A két európai hírű zenei fesztivált leszámítva nincs nagyobb tömeget vonzó rendezvényünk, olyan létesítmény pedig, amely az év minden szakában vonzaná a turistákat, egyáltalán nincs.

A tapolcai strandprojekt a legutóbbi választás egyik nagy kampányígérete volt, és a szkeptikusoknak nem volt igazuk, mert a városvezetés valóra is váltotta az ígéretet. Nemsokára az is kiderül, hogy az üzemeltetése mekkora hasznot hajt majd a városnak és az ott élőknek. Nem a régi fürdőt újítják fel, hanem annak a helyén új, modern komplexum épül. A mintegy 420 millió forintos beruházás már a célegyenesben jár, felújították a termálkutakat, teljesen megújul a régi termálmedence, de lesz gyerekpancsoló, élménymedence, csúszdák, sodrófolyó, jakuzzi, minden, ami követelmény egy igazi, korszerű városi strandon.


[fbcomments]