Közérzet · 2018.07.11.

SREBRENICA  –  Egy vérengzés emlékére

Évről évre, a népirtás évfordulójára, június 11-ére időzítenek egy újratemetést Srebrenicán. Idén újabb 35 azonosított holttestet helyeznek örök nyugovóra a potocari emlékhelyen. A 23 esztendővel ezelőtt elkövetett tömegmészárlásnak nyolcezer muszlim férfi és fiúgyermek esett áldozatául.

Ne feledjük Srebrenicát!


Alig pár száz kilométerre Magyarországtól, gyakorlatilag a szomszédunkban, elállatiasított katonák, rendőrök, önkéntes fegyveresek végeztek ki kitervelten, etnikai, vallási alapon nyolcezer embert. Nem mellesleg a békefenntartók szeme láttára. Nemcsak balkáni tragédia ez, kelet-közép-európai is. Rajtunk, sokat megélt térségbelieken talán még nem uralkodott el annyira a cinizmus, hogy ne érezzük legalább egy kicsit a saját drámánknak is Srebrenicát, írta Pataky István kollégánk a Magyar Nemzet vezércikkében, a srebrenicai események húszéves évfordulóján.

Azóta több mint félszáz tömegsírt tártak fel és nemzetközi csapat folyamatosan dolgozik az áldozatok azonosításán. Az emlékhelyen, az elmúlt két évtized során, hatezerötszáz áldozat földi maradványait temették el és még ezer áldozat rokonai reménykednek abban, hogy azonosítják hozzátartozójukat.

(Nem árt, ha tudjuk, hogy az uniós integráció élharcosaként politizáló Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök, a boszniai háború idején a szélsőséges, nacionalista radikális párt tagjaként védte a boszniai szerbek lépéseit. A srebrenicai vérengzés után nagy nyilvánosság előtt mondta azt, hogy „ha meggyilkoltok egy szerbet, mi száz mozlimot gyilkolunk meg”. Vucsics időközben megvilágosult: 2008-ban kivált a radikális pártból, 2010-ben pedig már szégyenletesnek nevezte a húsz évvel ezelőtti mészárlást.)

Srebrenica nem csak a múlt tragédiája, a jelen része is, a srebrenicai történések hosszú ideig tartogatnak még vérlázító adalékokat a jövő generációinak, olvashattuk az azóta megszűnt Magyar nemzet vezércikkében. Érdemes újra olvasni. (https://mno.hu/vezercikk/srebrenica-hosszu-arnya-1294779)


[fbcomments]